Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bedrijven stappen over op onzekere pensioenregeling

  •  
15-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Stormiscoming_300.jpg
Risico's liggen alleen bij werknemer. Shell en KPMG verruilden fondsen al voor verzekeraar 
Veel bedrijven overwegen of zijn al overgestapt naar andere pensioenregelingen die veel onzekerder zijn dan die zij voorheen hadden. Dat gaat in tegen de afspraak die in het pensioenakkoord staat. Dat bevestigen werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakcentrale FNV in Trouw.
Shell en KPMG maakten de overstap al naar een verzekeraar. Volgens de VNO-NCW en FNV is het een beweging op grote schaal. Een miljoen Nederlanders zou al zo’n onzeker pensioen hebben. Kenmerkend voor deze pensioenen is dat alle risico’s bij de werknemer komen te liggen.
Voor de pensioenregeling van hun werknemers stappen bedrijven naar verzekeraars die het pensioen voor hun personeel regelt. Sommige bedrijven verlaten daarvoor soms zelfs hun pensioenfonds. Werkgevers betalen premie aan de verzekeraar en zijn daarmee van de zorgen af. Dat terwijl de verzekeraar het geld belegt en de werknemer kan afwachten wat daar van overblijft.
In het pensioenakkoord was eerder afgesproken dat werkgevers juist nog wel om extra premie of bijstorting gevraagd kan worden als de beleggingen tegenvallen. Daarmee zouden werkgevers en werknemers een collectieve verantwoordelijkheid houden over het pensioen, en niet het individu. Nu veel bedrijven de pensioen uitbesteden aan verzekeraars gebeurt dat toch.
VNO-NCW en FNV willen dat het pensioenakkoord zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Zolang dat niet gebeurt zullen steeds meer mensen een ‘individueel pensioen’ tegemoet zien en blijven fondsen in de problemen verkeren omdat ze worden ingeruild voor een verzekeraar.
Het wachten is op het kabinet. Zij moeten onder andere beslissen over hoe wordt omgegaan met de pensioenrechten die mensen hun hele werkende leven opbouwen. Voorheen werd 70 procent van het eindloon of middelloon gegarandeerd. Onduidelijk is of dit zo blijft.  
cc-foto: Bloo Toon Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.