Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Bedrijven weigeren jongeren ten onrechte na taakstraf'

  •  
28-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Taakstraf300.jpg

Taakstraf juist bedoeld om jongeren een tweede kans te gunnen

Jongeren die voor een licht vergrijp een taakstraf kregen via bureau Halt, hebben kans dat zij om deze reden worden afgewezen bij een sollicitatie bij bijvoorbeeld de luchtvaart of de marechaussee.
Jongeren van 12 tot 18 jaar komen voor een Halt-afdoening in aanmerking als ze voor het eerst in aanraking komen met de politie voor een klein vergrijpen. Ze moeten voor straf prikken, schoonmaken of schoffelen. Het doel van zo’n taakstraf is te voorkomen dat kattenkwaad direct tot een strafblad leidt. “Het is geen veroordeling en geeft kinderen een tweede kans”, legt jurist Maartje Berger van Defence for Children uit in het AD.
SP-Kamerlid Krista van Velzen vindt het ‘onacceptabel’ dat Defensie deze jongeren afwijst:
Er zijn duizenden vacatures en er worden miljoenen besteed aan ronkende wervingscampagnes. Tegelijkertijd weigert Defensie mensen aan te nemen die jaren geleden te vroeg vuurwerk hebben afgestoken. Dit is niet alleen geldverspilling, Defensie ontneemt zo ook mensen de kans die baan te kiezen die ze graag zouden willen. En dat vanwege een jeugdzonde.
Ook de PvdA was hierdoor onaangenaam verrast en heeft inmiddels vragen gesteld aan het kabinet.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.