40

Beeldenoorlog rond Syrië

Video's moeten Amerikanen overhalen tot militaire actie. Of juist niet.

De Amerikaanse regering heeft een video-compilatie gemaakt van schokkende beelden uit Syrië. Uit de beelden, die zijn geverifieerd door inlichtingendiensten, blijkt volgens de VS dat het zenuwgas sarin is ingezet tegen Syrische burgers.


De uit dertien clips samengestelde video, die op de site van de Senaat is geplaatst, moet politici en publiek overtuigen van de noodzaak militair in te grijpen. Obama wil eerst de instemming van het Congres voordat hij overgaat tot een strafexpeditie tegen het Syrische regime. 

Maandag geeft Obama een interview aan de zes belangrijkste Amerikaanse tv-zenders, dinsdag houdt hij een toespraak gericht tot de bevolking. 

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken stelden zaterdag in een gezamenlijke verklaring dat alles er op wijst dat Assad verantwoordelijk is voor de gifgasaanval die als oorlogsmisdaad wordt aangemerkt. EU-buitenlandchef Ashton maakte de verklaring openbaar waarin wordt gesteld dat er een krachtig antwoord moet komen.

Ondertussen is Move On, een acht miljoen leden tellende linkse actiegroep, een mediacampagne gestart om militaire actie tegen te gaan. In een nieuw tv-spotje wordt opgeroepen het Congres onder druk te zetten omdat er het risico is van een langdurige oorlog waar de Amerikanen ongewild in betrokken raken. Move On, ooit opgericht uit protest tegen de Republikeinse poging president Clinton af te zetten, vervulde een belangrijke mobiliserende rol bij de verkiezing van Obama in 2008. De laatste tijd kampt de organisatie met interne strubbelingen en een gebrek aan aanhang onder jongeren.

Eerder op Joop: ‘Obama heeft geen strategie’

Geef een reactie

Laatste reacties (40)