27

Beeldje van dode Pim Fortuyn voor op de schoorsteenmantel

Wie de tentoonstelling van kunstenaar Anno Dijkstra bezoekt, mag na afloop een beeldje meenemen

Vorige week waren het de versierde slakken van kunstenares Tinkebell die de gemoederen hoog deden oplopen, deze week staat een andere kunstenaar centraal. De Amsterdamse Anno Dijkstra heeft voor een expositie in de Delftse kunstgalerie 38CC sculptuurtjes gemaakt van een dode Pim Fortuyn, liggend in een plas bloed. Bezoekers van de expositie mogen zodra deze voorbij is, een beeldje meenemen. Voor op de schoorsteenmantel, ofzo.

Dijkstra wil een discussie ontketenen rondom de vraag of je iemand wel zo mag tonen. Hij liet zich inspireren door een foto van de vermoorde politicus in het Mediapark, waar in 2002 veel over te doen was. De kunstenaar verklaart tegenover het AD:

Er komt een discussie los over de vraag of je iemand, in dit geval Fortuyn, zo mag tonen. Je hebt er als kijker emoties bij, terwijl je niet zelf bij de gebeurtenis was. Dat bizarre effect van foto’s fascineert me.

Bezoekers van de expositie mogen na afloop van de expositie op 11 november één van de 120 beeldje meenemen. Zo’n 30 ‘Pimmetjes’ zijn inmiddels al geclaimd.

Volgens de conservator van de expositie, Coen de Jong, is het grappig om te zien hoe hebberig mensen worden wanneer ze iets gratis kunnen krijgen. De Jong:

Het is grappig om te zien hoe hebberig mensen worden als ze iets gratis krijgen. In eerste instantie probeert iedereen snel het mooiste beeldje eruit te pikken. De werkjes zijn namelijk niet exact hetzelfde, omdat ze niet allemaal gaaf uit de mal zijn gekomen. Sommigen missen een neus, anderen een vinger. Zodra er een geschikt beeldje is gevonden, rijst bij velen de vraag: ‘Wil ik eigenlijk wel een beeld van een dode politicus op mijn schoorsteenmantel?’

AD: Beeldje dode Pim Fortuyn als souvenir

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)