61

Beerput Israëlisch leger open: Iedere dag ‘Abu Ghraib-grappen’

Kritische militairen: 'Facebook lolpics van IDF-soldate Eden Abergil zijn 'niets' vergeleken met andere voorbeelden'

IDF, de Israëlische Defence Force zegt geschokt te zijn door de foto’s van Abergil. Volgens mensenrechten-organisatie Breaking the Silence (BtS) kunnen de foto’s geen nieuws zijn voor het leger. Dergelijke foto’s worden al jaren bijna dagelijks genomen.

Voormalig luitenant Eden Abergil kreeg deze week internationale aandacht na publicatie op Facebook van lollig bedoelde foto’s van zichzelf met de onvrijwillige medewerking van geblinddoekte Palestijnen. IDF, de Israëlische Defence Force, zegt in een reactie geschokt te zijn door de foto’s. Volgens mensenrechten-organisatie Breaking the Silence (BtS) dat bestaat uit voormalige militairen kunnen de foto’s geen nieuws zijn voor IDF. “Foto’s van een Israëlische legerofficier poserend met Palestijnse gevangenen kunnen nauwelijks schokkend zijn. Deze foto’s worden bijna elke dag genomen”.

BtS is een organisatie van voormalige IDF-soldaten en veteranen die getuigenissen van hun eigen ervaringen in de bezette gebieden tijdens de Tweede Intifada verzamelt. BtS heeft naar eigen zeggen sinds 2000 al ruim duizend foto’s bijeengebracht. De foto’s zijn in 2004 zelfs tentoongesteld in Tel Aviv.

Yehuda Shaul, BtS-directeur, zegt in een gesprek met France24:

Aan de reacties van de afgelopen dagen is te zien dat niemand zich bewust is van de realiteit van de bezetting. Het nemen van een foto’s met een Palestijnse gevangene is routine voor deze soldaten. Dit soort gedrag toont de manier waarop deze mensen worden afgebroken in het leger.”

France 24: IDF soldier’s prisoner photos are the ‘tip of the iceberg’

Geef een reactie

Laatste reacties (61)