Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beethoven met je billen

  •  
11-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
beeth_300.jpg
Burlesque-artieste Michelle L'Amour geeft opvallende uitvoering van De Vijfde
Michelle L’amour is een Amerikaanse neo-burlesque artieste die al langer furore maakt. Ze was te zien in tal van tv-programma’s en zelfs onderwerp van een documentaire met de veelzeggende titel What a Booty.
Waarom is Beethovens Vijfde de allerbekendste aller symfonieën? Natuurlijk omdat iedereen, zelfs al is pollepelgeroffel zijn hoogste muzikale uitdrukking, de eerste acht noten meteen zo goed begrijpt dat hij ze de rest van zijn leven kan nazingen. Dit ijzersterke openingsmotto heeft velen meegesleept. (…) Na Hoffmann hebben nog talloze componisten, dichters, schrijvers, critici ons gezegd dat dit toch wel de allergeweldigste symfonie is. Daarnaast, al is dat misschien meer gevolg dan oorzaak, zijn voor de generaties die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt die openingsnoten ook nog onvergetelijk omdat ze het herkenningssignaal van de geallieerden waren. Alle Nederlanders tussen de 30 en de 50 zijn, voor zover nog nodig, er met hun haren bijgetrokken door de Nederlandse band Eksepsion, die deze Vijfde heeft verlevendigd tot “eigentijds” idioom, waarbij de symfonie overigens al na de eerste paar frases wegzakt in de Nederpop.
In de clip is overigens een sterk verkorte versie te horen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.