12

Begroting 2014: is het eindspel begonnen?

Update: D66 en GroenLinks zetten zaak op scherp...  Vanavond 'cruciaal' overleg over begroting met Rutte en fractievoorzitters... 

Het gonst in politiek Den Haag. Worden er vanavond dan eindelijk knopen doorgehakt over de begroting voor 2014? Gaat het kabinet zaken doen met de oppositie en zo ja, met wie dan? Of staan PvdA en VVD er dadelijk alleen voor in de Eerste Kamer?. Volgens de politieke watchers is de finale van het al weken durende onderhandelingsspel begonnen.


Updates onderaan artikel

Vanaf zes uur vanavond overlegt minister van Financiën Dijsselbloem met de financieel woordvoerders van oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Ook minister van Sociale Zaken Asscher is van de partij, want het gesprek gaat met name over het sociaal akkoord. Vooral D66 is er veel aan gelegen dat akkoord open te breken, de partij wil de hervorming van de WW en het ontslagrecht versnellen. Vandaag leek er weer een kleine opening te worden geboden door werkgeversvoorzitter Wientjes. Hij liet weten open te staan voor gesprekken als de andere partijen erom vragen:

Geen enkel akkoord is voor de eeuwigheid.”

Dat de gesprekken vanavond niet vrijblijvend zijn, moet blijken uit de aankondiging dat om tien uur vanavond premier Rutte en de fractievoorzitters van PvdA, VVD en de vier betrokken oppositiepartijen aanschuiven. Parlementair verslaggever Ferry Mingelen twittert dat het ‘eindspel’ is begonnen. Anderen wijzen erop dat morgen de fracties vergaderen en het handig zou zijn om dan een akkoord voor te kunnen leggen. Bovendien praat de Eerste Kamer morgen over de pensioenen.

Eerder op de dag spraken D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP samen met regeringspartijen VVD en PvdA met Dijsselbloem vooral over financieel-technische zaken. Kamerlid Wouter Koolmees (D66) zei dat er naar de ‘cijfertjes’ is gekeken. ‘Dat zegt nog niets over de keuzes die we gaan maken’, voegde Carola Schouten (ChristenUnie) eraan toe. De vraag blijft steeds hoe stevig de coalitie vasthoudt aan de zes miljard euro bezuinigingen. GroenLinks laat keer op keer weten dat bedrag niet te steunen.

Update 22.00 uur: Pechtold zet gesprek op scherp

Bij aankomst op het ministerie van Financiën liet een lichtelijk geïrriteerde D66-leider Alexander Pechtold er voor de camera van Nieuwsuur geen misverstand over bestaan:

Dit is een cruciaal gesprek. We kunnen niet alles blijven vooruitschuiven. Alles en iedereen schreeuwt om regie, om duidelijkheid van dit kabinet. Die duidelijkheid zal het kabinet vanavond moeten geven.”

Pechtold vindt dat het kabinet nu moet kiezen met wie ze in zee gaat. En de eisen van d66 zijn duidelijk: hervormingen van WW en ontslagrecht.

Als het kabinet mij vanavond niet duidelijk maakt dat ze bereid is niet alleen die zes miljard te doen, maar ook werkgelegenheid te creëren, als daar geen goed pakket voor ligt, dan doet D66 niet mee.

Update middernacht: nog geen duidelijkheid

Het overleg tussen Rutte, Dijselbloem en de fractievoorzitters van PvdA, VVD en de vier oppositiepartijen is nog in volle gang. Hoe het uitpakt is nog onduidelijk. Parlementair verslaggever Dominique van der Heyde twittert:

Het wordt waarschijnlijk GroenLinks eruit. Of D66.

Dat de coalitie met die beide partijen zaken gaat doen, lijkt welhaast onmogelijk. Want waar Pechtold juist wel de bezuinigingen van 6 miljard euro wil, gaat GroenLinks daar zeker niet mee akkoord, zo maakte partijleider Bram van Ojik duidelijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)