Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Begroting 2015: akkoord!

  •  
27-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boyband300.jpg
1 miljard 'verlichting van afgesproken lastenverzwaringen' ... 900 miljoen voor noodhulp en opvang vluchtelingen ... 100 miljoen voor defensie
Het kabinet is het in de onderhandelingen van woensdag met drie bevrioende oppositiepartijen eens geworden over de rijksbegroting voor volgend jaar. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën (woensdag bekendgemaakt, na afloop van een overleg met premier Rutte en de fractievoorzitters en financieel specialisten van de PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP.
In het begrotingsakkoord is overeengekomen dat ongeveer 1 miljard euro vrij wordt gemaakt voor een verlichting van eerder afgesproken lastenverzwaringen. Dat zou moeten leiden tot een koopkrachtstijging van gemiddeld 0,25 procent. Daarnaast komt op korte termijn zo’n 900 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp en opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Het ministerie van defensie krijgt er structureel 100 miljoen euro bij.
Vorig jaar werd er pas na Prinsjesdag een akkoord gesloten door het kabinet met de bevriende oppositie, teneinde zeker te kunnen zijn van voldoende steun in de Eerste Kamer. Tevens werd afgesproken om voortaan voorafgaand aan het samenstellen van de begroting te onderhandelen. De miljoenennota zal definitief worden gepresenteerd op Prinsjesdag, 16 september aanstaande.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.