Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Begrotingsoverleg mislukt

  •  
23-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-Rutte_Merkel_Cameron300.jpg
Verdeeldheid over verhoging EU-budget ... Merkel op Brusselse top: dit gaat nog lang duren ... Rutte: onderhandelen 'met geladen pistool op zak' ... Zweedse premier Reinfeldt: geld gaat naar hoe Europa was, niet hoe het moet worden
In Brussel is de strijd over de EU-begroting voor 2014-2020 los gebarsten, zo berichten verschillende media vrijdag. Nauwelijks ligt er een eerste voorstel, van EU-president Herman van Rompuy, of de Duitse bondskanselier Merkel verzucht dat de onderhandelaars er vrijdag niet uit gaan komen. Premier Rutte zei voor aanvang van de top dat hij onderhandelt ‘met een geladen pistool op zak’. De Britten willen dat het budget voor de EU kleiner wordt, terwijl de Fransen juist willen dat er geld bij komt voor landbouwsubsidies en ontwikkelingsprojecten in de armere lidstaten.
Update 16.45 De Europese top over de begroting voor de jaren 2014 – 2020 is mislukt, zo meldt de NOS. De delegaties zijn aan het eind van de middag zonder resultaat vertrokken. Op korte termijn wordt een persconferentie verwacht.
Eerder EU-president Van Rompuy en voorzitter Barroso van de Europese Commissie spraken donderdag eerst met de regeringsleiders afzonderlijk. Uit die gesprekken bleek al dat het bereiken van een overeenkomst nog moeilijk zou worden. De lidstaten herhaalden hun eisen die haaks op elkaar staan, zo meldt de Volkskrant. Alle 27 landen hebben vetorecht, dus Merkel krijgt waarschijnlijk gelijk met haar voorspelling dat een tweede top nodig zal zijn.
1000 Miljard NRC Handelsblad schrijft dat behalve Groot-Brittannië nog wel meer landen, waaronder Nederland, protesteren tegen een stijging van het EU-budget. Vooral omdat de lidstaten in eigen huis moeten bezuinigen. De Europese Commissie wil voor de periode 2014-2020 een bedrag van 1.000 miljard euro van de lidstaten.
Korting Uit de conceptbegroting, die Van Rompuy rond middernacht presenteerde, blijkt dat Nederland zijn jaarlijkse korting van 1,15 miljard euro op de afdracht aan Brussel behoudt. Maar Nederland zal mogelijk enkele honderden miljoenen extra aan Brussel moeten afdragen. Daardoor blijft uiteindelijk onder de streep minder over, aldus de Volkskrant:
Van Rompuy wil korten op de vergoeding die Nederland en andere landen krijgen voor het innen van Europese douane- en landbouwheffingen. De EU-president stelt voor de huidige vergoeding van 25 procent te verlagen naar 15 procent. Die verlaging is een handreiking aan de Europese Commissie die 10 procent compensatie voldoende vindt. Berekeningen van het ministerie van Financiën tonen aan dat Nederland 250 miljoen euro extra zou moeten afdragen bij 10 procent.
In het nieuwe concept is niets veranderd in vergelijking met het eerdere voorstel van Van Rompuy om 80 miljard euro te snoeien in de geplande 1000 miljard euro voor de jaren 2014-2020. Wel heeft Van Rompuy geschoven met gelden tussen fondsen. Zo heeft hij minder gesnoeid bij landbouwsubsidies en projecten voor regionale ontwikkeling.
Het geld wordt nu, tot ergernis van de Zweedse premier Reinfeldt, weggehaald bij de EU-gelden voor onderzoek, innovatie en buitenlands beleid. “Te veel geld gaat nu naar hoe de EU was, niet naar hoe Europa moet worden”, aldus Reinfeldt.
Dijsselbloem Als het aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ligt gaat er ‘geen cent meer naar Brussel’. Hij zei dit twee weken geleden bij zijn eerste overleg in Brussel als minister van Financiën. Hij lijkt hiermee de harde lijn van zijn voorganger Jan Kees de Jager voor te zetten.
Het overleg tussen de EU-leiders gaat vrijdag om 12.00 verder. Bij de NOS kunt u een liveblog volgen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.