72

Behandel wapenbezit als abortus

Verdachte massamoord abortuskliniek is fel christelijk

Stukje bij beetje wordt het beeld in Amerikaanse media gevormd van de man die verdacht wordt van de gruwelijke moord op drie mensen in een abortuskliniek in Colorado, Robert L. Dear Jr. Daags na de terroristische aanslag wordt duidelijk dat Dear een christelijke achtergrond heeft, nu blijkt ook nog dat hij het al eerder op een abortuskliniek had gemunt.

The New York Times schetst een uitgebreid profiel van de man, die zijn christenextremisme naar Colorado heeft geïmporteerd vanuit North Carolina. The New York Times baseert zich voor het profiel voornamelijk op gerechtelijke documenten, die zijn opgesteld na een echtelijke scheiding. In die documenten staat onder meer dat Dear claimt een christen te zijn en extreem evangelisch is, maar in zijn dagelijkse acties niet altijd de Bijbel volgt. “Hij zegt dat zolang hij in God gelooft, hij zal worden gered, en daarom kan doen wat hij wil.” Buitenechtelijke kinderen krijgen, bijvoorbeeld.

Online liet Dear op diverse fora berichten achter, waarin hij zijn geloof in God niet onder stoelen of banken stak. Teksten als:

Keer je tot JEZUS of brand in hel […] WORD WAKKER ZONDELINGEN JULLIE KUNNEN JEZELF NIET REDDEN JULLIE ZULLEN DOOD GAAN EN JULLIE VLEES ZAL WORDEN OPGEGETEN DOOR WORMEN, NU GAAT JULLIE ZIEL ERGENS ANDERS HEEN.

Dear stond tevens bekend als tegenstander van abortus. Eerder had hij aan zijn toenmalige vrouw, Ms. Micheau, verklaard dat hij de sloten van een abortuskliniek in Charleston had dichtgelijmd. “Hij was erg trots op zichzelf dat hij ernaartoe was gegaan en hun sloten dicht had gelijmd zodat ze er niet in konden”, aldus Micheau.

Na zijn arrestatie zou Dear tegen een agent hebben gezegd ‘no more baby parts’.

De vele aanslagen die zijn gepleegd op abortusklinieken worden meestal gepleegd door fanatieke christenen. Een feit dat bij deze aanslag in Nederlandse media opvallend weinig aan het licht werd gebracht. Doordat een fanatieke christen een actiegroep heeft opgericht, is het aantal aanslagen op abortusklinieken de afgelopen tijd bovendien gestegen. De actiegroep beweert valselijk dat er een handel in foetussen zou zijn. 

Slate-auteur Will Saleten, schrijft op de website een uitgebreide opinie waarin hij oppert dat niet vluchtelingen uit het buitenland voor de VS een probleem vormen, maar interstatelijke migranten. Met name zij die uit North Carolina komen importeren terreur. Saleten somt een aantal aanslagen op, gepleegd door migranten uit de staat die geldt als broeinest voor christelijke extremisme.

Saleten schrijft:

“Onder de 27 dodelijke terreuraanslagen die in dit land (VS, red) hebben plaatsgevonden sinds 9/11, zijn 20 aanslagen gepleegd door binnenlandse rechtsextremisten. (De andere zeven aanslagen zijn gepleegd door binnenlandse jihadisten, niet door buitenlandse terroristische organisaties.) Van de 77 mensen gedood in deze 27 incidenten, stierf tweederde door toedoen van anti-abortus fanatici, ‘christelijke identiteit’-zeloten, witte antisemieten, of andere extreemrechtse militanten.

Op sociale media doet nu een mooi voorstel de ronde, waarin een lans wordt gebroken om wapenbezit voortaan op eenzelfde manier te behandelen als abortus:

Wat dacht je ervan als we elke jongeman die een wapen wil kopen behandelen zoals we iedere vrouw behandelen die abortus wil – met een wachttijd van minimaal 48 uur, goedkeuring van ouders, een briefje van de dokter waarin staat dat hij begrijpt wat hij op het punt staat te doen, verplicht een video bekijken over de effecten van wapengeweld, een anale echo (gewoon omdat het kan). Laten we alle wapenwinkels in alle staten op één na per staat sluiten, waardoor hij honderden kilometers af moet leggen, vrij moet vragen van zijn werk, en moet overnachten in een vreemde stad om een wapen aan te schaffen. We dwingen hem om door een menigte van mensen te lopen, die foto’s  vasthouden van familieleden die dood zijn geschoten, mensen die hem een moordenaar noemen en hem smeken geen wapen te kopen. Het is logischer om dit met de jongemannen en wapens te doen, dan bij vrouwen en gezondheidszorg, toch? Ik bedoel, geen vrouw die ooit een abortus heeft gepleegd, heeft een kamer vol met mensen in seconden vermoord, toch?

Slate: The Terrorists Among Us
The New York Times: For Robert Dear, Religion and Rage Before Planned Parenthood Attack

Geef een reactie

Laatste reacties (72)