Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beieren gaat in alle overheidsgebouwen christelijke kruisen hangen

  •  
27-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
beieren

© cc-foto: Harald Henkel https://flic.kr/p/22zKxu9

De Beierse minister-president Markus Söder (CSU) stelt dat het kruis een fundamenteel symbool van de Beierse identiteit en manier van leven is. Daarom moet het Romeinse martelwerktuig, waar onder meer Jezus van Nazareth de dood door vond, opgehangen worden in alle overheidsgebouwen. Het moet respect uitdrukken voor de fundamentele waarden van de wettelijke en sociale orde in Beieren. De CSU is de uiterst conservatieve zusterpartij van de CDU van Merkel. De voorzitter van de CSU en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer beweerde vorige maand nog dat de islam niet in Duitsland thuishoort.
De kerkjurist Thomas Schüller vindt dat het kruis voor politieke doeleinden wordt gebruikt. De populaire katholieke priester Burkhard uit Würzburg vreest dat het kruisbeeld slechts wordt gebruikt als middel om een bepaalde groep (moslims) uit te sluiten. De Centrale Raad van Moslims in Duitsland noemt de beslissing strijdig met het neutraliteitsbeginsel van de staat. Joden noch atheïsten en moslims identificeren zich ermee. Dit dreigt een gelijke behandeling van alle religies in de weg te staan. De joodse gemeenschap toont begrip. Maar de voorzitster van de Raad van Joden in Duitsland stelt dat er beter werk kan worden gemaakt van een echte integratie in Duitsland.
In 1995 oordeelde het Constitutioneel Hof in Karlsruhe dat de wettelijke verplichting dat in alle schoollokalen een kruisbeeld hangt in strijd is met de grondwet. De zaak was toen aangespannen door antroposofische ouders die niet wilden dat hun kind werd geïndoctrineerd met het christendom.
cc-foto: Harald Henkel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.