Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Bejaarde jagers veroorzaken dierenleed'

  •  
17-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
jacht_300_01.jpg
Jachtvergunning ondanks ouderdomsverschijnselen ... Bejaarde jagers raken wel maar doden niet
Houders van een jachtvergunning worden niet gecontroleerd op ouderdomsverschijnselen. Bejaarde jagers die niet meer goed kunnen mikken, veroorzaken daarom veel dierenleed. Ze raken de dieren wel maar niet dodelijk en laten het aangeschoten wild ontsnappen met een pijnlijke en langzame dood als gevolg.
In de beeldvorming schieten jagers met een welgemikt schot hun prooi in een klap dood. De praktijk is anders en wordt aan de kaak gesteld door natuurfotograaf en oud-journalist Adri de Groot in zijn Vogeldagboek
Ik vroeg me af hoe het kwam dat er zo veel aangeschoten dieren in het veld worden gevonden. Niet alleen door mij, maar gelet op de reacties van lezers overal. Ik heb eens rondgevraagd, met name bij jagers en overheidsdienaren, en wat blijkt: als jagers eenmaal over een jachtakte beschikken, raken ze die nauwelijks meer kwijt. Er is weinig/geen controle op. Ook al heb je trillende handen en krakende knieën, dan nog kan je vrij gemakkelijk aan een jaarakte komen. Al wordt dat in 2013 moeilijker. 
Vandaag heb ik vanuit de auto, in aanwezigheid van een deskundige, naar een jachtpartijtje gekeken in Hazerswoude. We moesten vaststellen dat er vaak werd misgeschoten. Fijn als je een haas ziet ontsnappen, maar in die onkunde zit ook het probleem: jagers verwonden door hun geschutter vaak alleen maar dieren en die gaan dan een pijnlijke dood tegemoet. Ook voor ‘goede’ jagers is dat onacceptabel.
In deze tijd van het jaar worden echter ‘busladingen’ van deze gelegenheidsjagers aangevoerd. Gisteren reed bij een jachtpartij in Koudekerk aan den Rijn een ‘pausmobiel’ voorbij: een hoog kijkscherm met gemakkelijke stoelen, zodat ook krakkemikkigen nog op jacht kunnen gaan. 
De opmerking van De Groot dat het ‘moeilijker’ wordt een jachtvergunning te behouden met trillende handen, slaat op een aanpassing die eerder dit jaar is doorgevoerd door minister Opstelten. Die aanpassing is er vooral op gericht te voorkomen dat mensen met psychische problemen een wapenvergunning krijgen. Directe aanleiding daarvoor is  de moordpartij in Alphen aan den Rijn waar een gestoorde schutter het winkelend publiek onder vuur nam. De eis dat een jager fysiek in staat moet zijn raak te schieten is niet in de voorwaarden opgenomen.
RTEmagicC_jacht_477.jpg
Een ‘pausmobiel’ op weg naar de jachtvelden bij Koudekerk aan den Rijn. Foto en copyright: Adri de Groot

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.