11

Bejaarden pesten homo’s de kast in

Speciale trainingen in verzorgingshuizen moeten leed terugdringen

Homo’s die in een verzorgingshuis belanden hebben het vaak zwaar. Ze worden door andere bewoners genegeerd, getreiterd en uitgescholden. “Als ik aan een tafeltje wilde gaan zitten, kreeg ik te horen ‘deze is bezet’. Heel geniepig allemaal.”

Het AD / Rotterdams Dagblad bericht over het leed van homoseksuele ouderen in verzorgingshuizen. Nanda Claessen (69) uit Rotterdam vertelt hoe ze aanvankelijk werd uitgescholden voor ‘vieze pot’ en met de nek werd aangekeken. Ze zegt dat de sfeer ouderen ‘terug in de kast’ jaagt. Bewoners durven uit angst voor discriminatie niet voor hun geaardheid uit te komen.

Claessen liet het er niet bij zitten en kwam in actie. Ze verzorgt nu ‘roze inloopdagen’ in het verzorgingshuis waar ze woont. Veel van de ellende blijkt op te lossen door het personeel goed te trainen. Die trainingen worden verzorgd door het gespecialiseerde samenwerkingsverband Roze 50+. Volgens trainer Herman Boers heeft iedereen er baat bij omdat door de aanpak de tolerantie in het verzorgingshuis over de hele linie toeneemt.

AD: Homo oudere terug ‘in de kast’ gepest (betaalde editie)

cc-foto: Marc Love

Geef een reactie

Laatste reacties (11)