Laatste update 18:16
10

Bekijk een exclusieve clip uit de Scientology-documentaire van Theroux

Wie de Britse documentairemaker Louis Theroux kent, weet dat het geen geheim is dat hij al een decennium toegang probeert te krijgen tot de geheimzinnige Scientology kerk. Helaas lijkt het erop dat hem de toegang altijd geweigerd zal worden. Dus besloot Theroux de film My Scientology Movie te maken die een combinatie is van eigen onderzoek en een reconstructie van gebeurtenissen binnenin het dubieuze en omstreden kerkgenootschap.

Tijdens het maken van de film stuit hij op nogal wat verzet van mensen, waaronder de autoriteiten. In deze exclusieve clip zie je hoe de documentairemaker er op zijn Therouxiaans mee omgaat.

Meer dan 10 jaar geleden benaderde ik de gemeenschap om te zien of ze me een documentaire zouden willen laten maken. Ik dacht dat ik misschien in staat zou zijn om een gevoel van nuance en perspectief te brengen bij een geloof dat vaak belachelijk wordt gemaakt. Net zoals ik heb gedaan met andere niet-mainstream verhalen, hoopte ik dat door het te zien van de binnenkant, je een menselijke verbinding kunt maken met haar geestelijken en gemeenteleden. Maar ik werd herhaaldelijk afgewezen.

Tijdens het maken van mijn film begon ik te geloven dat ik werd achtervolgd door prive-detectives. Iemand in Clearwater, Florida (Scientology geestelijke mekka) heeft geprobeerd om mijn e-mail te hacken. We werden heimelijk gefilmd. Ook de politie kreeg ik meerdere keren op m’n dak. En niet te vergeten de lading aan juridische brieven van Scientology advocaten. En toch bleef ik bij elke stap die ik deed open  voor de goede kanten van Scientology en probeerde  ik het te zien voor wat het is: een systeem van geloof dat niet zo verschillend is van andere religies, die in staat is om de menselijke ziel te vergroten zowel als de geest te breken. 

De  eerste screening van de documentaire vindt op het Tribeca Film festival plaats. Eerder maakte Rambam een reportage over de Nederlandse Scientology kerk.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)