Laatste update 18:23
112

Joe Biden: ‘De democratie heeft gezegevierd’

Joe Biden is ingezworen als de 46ste president van de Verenigde Staten. Voorzitter van het Hooggerechtshof John Roberts nam de eed af. Kort daarvoor zwoer rechter Sonia Sotomayer vicepresident Kamala Harris in.

Biden herinnerde in zijn inaugurele toespraak aan de bestorming van het Capitool eerder deze maand. “De democratie is kwetsbaar. De democratie heeft gezegevierd.”

De nieuwe Amerikaanse president wees op de uitdagingen waarvoor de Verenigde Staten staan. Hij wees erop dat er het afgelopen jaar meer mensen zijn overleden aan Covid-19 dan er Amerikaanse soldaten om het leven kwamen in de Tweede Wereldoorlog. Ook wees hij op de gevaren van racisme, de klimaatcrisis en nepnieuws.

Hij sloeg ook een optimistische toon aan: Biden wil het Amerikaanse volk weer verenigen. Probeer je in een ander te verplaatsen, vroeg hij de Amerikanen. “Dit is de dag van Amerika. Dit is de dag van de democratie. Een dag van geschiedenis en hoop, van vernieuwing en vastberadenheid.”

Video niet zichtbaar? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.

Harris en de andere vrouwen die bij de inauguratie aanwezig zijn, zijn allemaal in het paars. Het is een uitgestoken hand naar de andere partij: een mix van het blauw van de Democraten en het rood van de Republikeinen. Paars is ook de kleur van de suffragettes, de vrouwen die ijverden voor vrouwenkiesrecht.

Donald Trump is er niet bij. Hij vertrok even na twee uur uit het Witte Huis. Het is voor het eerst sinds 1869 dat een president niet aanwezig is bij de inauguratie van zijn opvolger. Biden en Harris wonnen de verkiezingen van november met 7 miljoen stemmen verschil.

Biden heeft al bekendgemaakt dat hij de komende dagen veel maatregelen wil nemen. De Verenigde Staten treden weer toe tot het Klimaatverdrag van Parijs. Ook gaat het hardvochtige immigratiebeleid van Trump op de schop.

Geef een reactie

Laatste reacties (112)