Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beklemmend, de slaapkamers van gesneuvelde soldaten

  •  
19-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nyt_300.jpg
New York Times wijdt foto-essay aan de monumentale leegte van de dood
Het zijn vaak nog kinderen eigenlijk constateert de krant. Militairen van 18, 19, 20 jaar. Omgekomen ver van huis in Irak en Afghanistan. De krant fotografeerde hun slaapkamers. Kamers die er uit zien alsof ze gisteren vertrokken zijn en morgen terugkomen.
Zeven jaar na de inval in Irak zijn er in dat land en aan het andere front in Afghanistan meer dan 5000 Amerikaanse militairen omgekomen.
Gelauwerd oorlogscorrespondent Dexter Filkins beschrijft in een begeleidend artikel hoe het is als de dood toeslaat.
Soms, net nadat er een jongen gesneuveld is, voelt het alsof je een vreselijk geheim bezit. Hij ligt daar op de grond, een minuut geleden leefde hij nog en de enige mensen die weten dat hij dood is staan hier vlakbij hem. De rest van de wereld denkt dat hij nog leeft, net zo levend als toen hij die ochtend uit bed klom, een paar uur daarvoor.
Op de een of andere manier bekruipt een dergelijk gevoel je ook bij het kijken naar de foto’s. Alsof je de enige bent die weet dat het bed nooit meer door de soldaat beslapen zal worden.
RTEmagicC_nyt_560.jpg
Bekijk het essay  van fotograaf Ashley Gilbertson 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.