24

Bekvechten op hoog niveau

Je kunt het je amper meer voorstellen, maar er was toch echt ooit een tijd waarin Europese en Amerikaanse presidenten gebroederlijk samen optrokken. Sinds het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump zijn botsingen met andere wereldleiders echter eerder regel dan uitzondering, dat is geen nieuws.

Een nieuw hoofdstuk werd aan die serie botsingen toegevoegd toen de Franse president Emmanuel Macron dit weekend tijdens een herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Parijs een lans brak voor hernieuwde internationale samenwerking in plaats van nationalisme. Ook al bestond zijn gehoor uit een keur aan staatshoofden van over de hele wereld, het was duidelijk aan wie zijn boodschap was gericht: Trump.

Die besloot te wachten met een reactie tot hij weer in zijn eigen omgeving was, alvorens in zijn bekende stijl te tweeten. Die was gericht tegen het plan van Macron voor een Europees leger, om zich, in de woorden van de Franse president, te kunnen verdedigen tegen Rusland, China en… de Verenigde Staten. Trump reageerde al volgt:

Als Trump inderdaad zo begaan is met Europese veiligheid, zou hij de woorden van zijn Franse collega serieus kunnen nemen die hij sprak nadat Trump uit het ontwapeningsverdrag met Rusland stapte, eerder dit jaar: “Als ik president Trump hoor aankondigen dat hij uit een belangrijk ontwapeningsverdrag stapt, wie is dan het grootste slachtoffer? Europa en haar veiligheid.”

Geef een reactie

Laatste reacties (24)