Laatste update 18:38
139

Belaagde docent: Volkskrant neemt Baudet-frame over

Onlangs probeerden leden van de politieke partij Forum voor Democratie, van zelfbenoemd ‘belangrijkste intellectueel van Nederland’ Thierry Baudet, een docent ontslagen te krijgen vanwege een door hem vormgegeven schoolopdracht. VWO-leerlingen werden in de schrijfopdracht gevraagd de opkomst van FvD en het bestaansrecht van de partij te beargumenteren. Dat mag niet van Thierry Baudet en van zijn volgelingen die de docent op Twitter belaagden en om zijn ontslag vroegen.

“Ik krijg deze bizarre, schandelijke schoolopdracht een boze leerling doorgestuurd. Schokkend!” twitterde Baudet. Maar wat er precies zo schokkend was, blijft onduidelijk. De docent had immers een weergave van de standpunten van FvD gegeven – zónder waardeoordeel – , waarna de VWO-leerlingen gevraagd is zelfstandig na te denken over de partij en dienst bestaansrecht.

De Volkskrant suggereert dit weekend in een artikel dat de docent in kwestie zijn politieke voorkeur in de klas heeft laten blijken, op basis van een aantal oudere tweets van de docent, die níet in de les behandeld zijn en niet relevant zijn voor de kwestie met Thierry Baudet. De Volkskrant spreekt bovendien niet met de docent zelf, maar met Ton van der Schans, voorzitter van de Vereniging van Docenten Geschiedenis en Staatsinrichting. Van der Schans zegt in de krant dat hij vindt dat Baudet een punt heeft wat betreft de docent: hij zou te ver zijn gegaan met de opdracht. “Maar met zijn kritiek op Gierveld heeft Baudet wel een puntje. Als je in een opdracht verwijst naar een politicus, moet je geen karikatuur maken van diens standpunten”, aldus Van der Schans. Welk karikatuur Van der Schans bedoelt is gissen.

Ook Margalith Kleijwegt, ‘zelfstandig researcher en schrijver’ vindt dat de schrijfopdracht vooringenomen is. Wat er precies onjuist of vooringenomen aan is? Noch de Volkskrant, noch Kleijwegt benoemt het.

De tekst bij de opdracht luidde:

Dat Thierry Baudet de vaderlandse politiek flink opschudt is duidelijk. Zijn idee van een nieuwe renaissance vindt weerklank bij de bevolking. De twee zetels die zijn partij nu heeft, lijkt een voorbode voor meer. Als het aan Baudet ligt, moeten we naar een Nederland waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben. In zijn wereldbeeld is klimaatverandering een verzinsel, lijden Nederlanders aan oikofobie, en speelt een partijkartel elkaar constant de bal toe waardoor de Nederlandse democratie een schijndemocratie is. Is Baudet een tijdsverschijnsel dat snel weer uitsterft? Of hebben zijn ideeën, die populair zijn bij onder meer jongeren die een hoge opleiding genieten of genoten hebben, daadwerkelijk bestaansrecht voor een langere tijd?

Mogelijk valt men over de zin ‘naar een Nederland waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben’, maar nogmaals: dat is gissen aangezien het nergens wordt benoemd. De relatie tussen die zin en Baudets eerdere uitspraak dat hij wil dat Europa ‘dominant blank en cultureel blijft zoals het is’, is duidelijk. Die uitspraak kun je hier terughoren:

Op Twitter reageert de docent op het Volkskrant-artikel:

Volkskrant-journalist Bart Dirks reageert eveneens via Twitter:

Geef een reactie

Laatste reacties (139)