13

Belangrijke Koerdische advocaat geliquideerd

Onbekenden openen tijdens persconferentie in Diyarbakir op klaarlichte dag het vuur op advocaat die pleitte voor samenwerking Turkije en PKK

Een belangrijke Koerdische advocaat, Tahir Elçi, is zaterdag op klaarlichte dag vermoord. Onbekenden openden het vuur op de advocaat in Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije. Behalve Elçi werd ook een politieagent dodelijk getroffen.

Elçi was in Diyarbakir, de hoofdstad van de gelijknamige Turks-Koerdische regio, om samen met een veertigtal activisten te pleiten voor vrede tussen Turkije en de Koerdische PKK. Tijdens de persconferentie begon iemand te schieten, waarbij Elçi in het hoofd werd geraakt. Hij overleed ter plaatse. 

Een maand geleden werd Elçi door de Turkse autoreiten gearresteerd, nadat hij in een tv-programma had gezegd dat de Koerdische PKK geen terroristische organisatie is. Dat was volgens de Turkse aanklagers terroristische propaganda. Elçi was nog in afwachting van het proces.

De schietpartij is op camera vastgelegd. Op de beelden is te zien hoe agenten in burger terugschieten. Even later is – gecensureerd – te zien dat Elçi dodelijk gewond op straat ligt. De Koerdische HDP partij noemt de schietpartij een geplande moordaanslag en heeft de Turken opgeroepen de straat op te gaan. 

In juli kwam een eind aan een twee jaar durend bestand tussen Turkije en de Koerden. Sindsdien lopen de gemoederen hoog op. De Turkse luchtmacht bombardeert ook regelmatig Koerdische doelwitten, terwijl het zegt aanvallen op IS uit te voeren. Vorige maand werd in Ankara een grote bomaanslag gepleegd op demonstranten die zojuist aan een mars voor vrede tussen Turkije en de Koerden waren begonnen. Daarbij kwamen bijna honderd mensen om het leven. 
Na de aanslag van zaterdag op Elçi zei president Erdogan in een toespraak: ‘Dit incident laat zien dat Turkije er goed aan doet terrorisme te bestrijden.’

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (13)