Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Belast de geldstromen naar belastingparadijzen'

  •  
24-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
buitenhof_300_01.jpeg
Debat in Buitenhof over de Nederlandse belastingpraktijk
Volgende week komt een speciale onderzoekscommissie uit het Europese Parlement naar de Tweede Kamer om de Nederlandse belastingpraktijk onder de loep te nemen. Ze praten met experts, Tweede Kamerleden en staatssecretaris Eric Wiebes. De commissie wil weten met welke bedrijven Nederland afspraken maakt, en hoe die afspraken er dan uitzien.
Tang opende de discussie met een verwijzing naar het feit dat er jaarlijks 125 miljard via Nederland wordt doorgesluisd naar belastingparadijzen. Hij noemde dat ‘moreel corrupt’ en ‘alleen maar goed voor juristen en fiscalisten’. ‘Het is niet uit te leggen dat grote bedrijven zo geen belasting betalen, terwijl MKB-ers en burgers dat wel moeten, aldus Tang.
Hunting reageerde door te zeggen dat hij 95% van de tijd wordt ingehuurd om te voorkomen dat bedrijven 2 of 3 keer belasting betalen, hetgeen niet terecht zou zijn. Tang gaf toe dat de huidige regelgeving bedoeld was om dat te voorkomen en dus uit goede bedoelingen was ontstaan, maar hij zei ook dat het uit de hand was gelopen. ‘Er is nu een industrie van juristen en fiscalisten op gericht om te zorgen dat er geen belasting wordt betaald.’
Volberde vond dat wij als land bevoorrecht zijn met zo veel multinationals en hij wil dat graag zo houden. Met onze huidige regelgeving trekken we bedrijven naar Nederland en die investeren hier in Research & Development, aldus de hoogleraar. Hij wees er op dat al die multinationals bij elkaar zorgen voor 150.000 banen, maar Tang vond dat de discussie hier slechts over de brievenbusfirma’s ging die slechts voor 2500 banen zorgen.
buitenhof_620
Tang zei dat het idee belasting betaald moet worden, waar de winst is gemaakt, op zich breed gedeeld wordt. Daarom zegt de commissie: laat maar zien, waar die winst wordt gemaakt en wees transparant. Volberda noemde dat niet wenselijk, want dat zou leiden tot een stijging van de administratiekosten van bedrijven. Hunting was het wel eens met die wenst tot transparantie, maar dan tegen zo laag mogelijke lasten voor het bedrijf.
Volgens Tang zou die transparantie moeten worden gevolgd door het belasten van geldstromen die richting belastingparadijzen als de Bahama’s gaan. ‘Dan maak je meteen een eind aan dat soort constructies’. Volberda wees erop dat er niet alleen concurrentie tussen bedrijven is, maar ook tussen landen. Een gelijk speelveld komt er daarom niet. De uitkomsten van de commissie van het EP zal ook alleen maar leiden tot richtlijnen, niet tot ‘hard law’, want Duitsland en Groot Brittannië zullen daar nooit mee instemmen. Hij is bang dat Nederland vervolgens als braafste jongetje van de klas als een van de weinigen zich aan de richtlijnen zal gaan houden, want dat is slecht voor onze economie.
Tang zou het toejuichen als Nederland hierin voorop loopt, want nu werkt Nederland er aan mee dat bijvoorbeeld Griekenland en Portugal belastinginkomsten mislopen. Hij prefereert internationale afspraken en is er gezien de internationale bewegingen in onder andere de G20 en Europa ook optimistisch over dat die er gaan komen. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.