14

Belastingdienst is honderden miljoenen euro’s kwijt

273 miljoen euro aan onterecht betaalde toeslagen niet terug te halen 

De Belastingdienst kan fluiten naar honderden miljoenen euro’s aan onterecht uitgekeerde toeslagen. Dat meldt het RTL Nieuws. In totaal kan zeker 273 miljoen euro niet terug gehaald worden. Nog eens tweehonderd miljoen euro is zo moeilijk te achterhalen dat de Belastingdienst maatregelen als beslaglegging en dwangbevelen inzet.

Het is voor het eerst duidelijk hoeveel geld ten onrechte is uitgekeerd sinds Nederland het toeslagensysteem in 2006 invoerde. In totaal staat er volgens RTL Nieuws nog zo’n anderhalf miljard euro aan teveel betaalde toeslagen uit. Vooral aan huurtoeslag zijn grote bedragen ten onrechte uitbetaald die nu niet meer inbaar zijn. Sinds 2006 zou het gaan om 118 miljoen euro.

RTL Nieuws schrijft hier verder over:

De Belastingdienst kan niet duidelijk maken welk deel van het geld door fraude is verdwenen. Het oninbare bedrag kan nog verder oplopen omdat van honderdduizenden uitgekeerde toeslagen nog niet is vastgesteld of de ontvanger er wel recht op had.”

Het toeslagensysteem is kwetsbaar voor fouten en fraude omdat toeslagen worden uitgekeerd zonder controle vooraf. Nadat RTL Nieuws dit jaar onthulde dat Bulgaren naar Nederland afreisden om te frauderen met toeslagen en bleek dat de Belastingdienst op de hoogte is van de fraude, maar geen structurele maatregelen nam om die te stoppen, werd staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) op het matje geroepen. Hij kondigde aan het systeem strenger te zullen maken en te hervormen.

RTL Nieuws: Honderden miljoenen euro’s aan toeslagen over de balk

cc-foto: Mystic_Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (14)