25

Belastingdienst loopt leeg na aanbod premie bij vrijwillig vertrek

De belastingdienst kan het blijkbaar als werkgever ook niet leuker maken. Een aangeboden vertrekregeling die bedoeld was om de Belastingdienst wat te laten inkrimpen, dreigt voor een massale leegloop te zorgen. Duizenden werknemers van de dienst hebben inmiddels laten weten wel weg te willen.

De regeling werd voorgesteld om tussen nu en 2023 met ongeveer 5.000 man in te krimpen en om 1.500 nieuwe medewerkers te laten instromen. In ruil voor een vrijwillig vertrek, kunnen werknemers in aanmerking komen voor een vertrekpremie die kan oplopen tot wel 75.000 euro. Ruim 4.200 medewerkers van de belastingdienst, waaronder ook de FIOD en douane vallen, hebben zich al aangemeld voor de regeling en die teller loopt op.

Het ministerie van Financiën erkent dat er ‘een groot enthousiasme’ bestaat voor de vertrekregeling, maar zegt dat er bij de leiding van de dienst geen zorgen zijn. Dat blijkt echter niet uit een gezamenlijk bericht van de vakbonden aan hun kaderleden. Daarin staat namelijk dat de directeur-generaal zich wel degelijk ongerust maakt over de dreigende leegloop. Vooral ook omdat bij de regeling is vastgelegd dat iedereen er voor in aanmerking komt en de mensen die willen vertrekken nu juist degenen zijn die niet gemist kunnen worden. De mensen wiens functie komt te vervallen, blijven vooralsnog zitten waar ze zitten.

Albert van der Smissen, voorzitter van de NCF, de grootste vakbond voor werknemers van de belastingdienst en het ministerie had hier al voor gewaarschuwd. ‘Ik heb tegen de Belastingdienst gezegd: als je de regeling op deze wijze voor iedereen openstelt, kan het zijn dat niet de door jullie beoogde mensen vertrekken. Het baart ons zorgen dat de dienstleiding nu een hele hoop geluid maakt, omdat gebeurt wat wij voorspelden. Als ze deze regeling op de helling zetten of er een verslechtering plaatsvindt, is dat onacceptabel.’

Ook de Algemene Vereniging van Belastingdeurwaarders (AVB) maakt zich zorgen over de toekomst van de belastingdienst. ‘Er is onderschat wat dit met zich meebrengt. We maken ons zorgen dat wij straks ons werk niet meer naar behoren kunnen uitoefenen, vanwege capaciteitsproblemen door de vertrekregeling.’

Bron: AD
Cc-foto: Alper Çuğun

Geef een reactie

Laatste reacties (25)