83

Belastingdienst overvalt miljoenen Nederlanders met naheffing

Tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders moeten rekening houden een naheffing die kan oplopen tot 700 euro ... Oppositie onaangenaam verrast ... Koolmees: 'Het belastingsysteem is veel te complex geworden'

Nederland werd vrijdagochtend opgeschrikt door een onaangename verrassing van de Belastingdienst: tussen de 5 en 6 miljoen mensen kunnen een naheffing of een lagere teruggave verwachten in 2015. De tegenvaller zal voor de meeste van hen neerkomen op zo’n 300 euro, maar in sommige gevallen oplopen tot wel 700 euro. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Wiebes op Kamervragen en uit nadere informatie van de Belastingdienst. De naheffingen zijn het gevolg van het begrotingsakkoord uit oktober 2013, waarin besloten werd dat de belastingkorting voor hogere inkomens minder zou worden. Die wijzigingen konden destijds niet meer worden verwerkt, maar worden bij de aangifte inkomstenbelasting over 2014 wel doorgevoerd.

Als het goed is geldt de tegenvaller alleen volgend jaar en zijn in 2016 alle tabellen bijgewerkt en de wijzigingen verwerkt in de voorlopige aanslag. De Tweede Kamer debatteert maandag verder met Wiebes over zijn Belastingplan voor 2015, onder andere over de naheffingen.

Oppositieleden tonen zich onaangenaam verrast over de naheffing. Zo ook CDA-Kamerlid Omtzigt op Twitter:

Weekers regelde afbouw van heffingskortingen, maar belastingdienst berekende ze niet door. Nu moet Wiebes massaal naheffen! Wiebes kende dit probleem sinds februari. Maar paste niets aan, communiceerde niets. En liet probleem heel groot worden. Typisch…

Later voegde hij daar in het NOSRadio 1 Journaal aan toe:

Dat was de derde keer dat ik er Kamervragen over stelde en pas nu horen we om hoeveel mensen het gaat. Als ze tegen Europa zeggen, we willen eerst de berekeningen zien, wil ik ook hier eerst het naadje van de kous weten. Ook wil ik weten wanneer dit probleem bekend was en wat ze er het afgelopen jaar aan gedaan hebben.

Hoewel de naheffing op zich verwacht werd, kwam de hoogte van het terug te vorderen bedrag donderdagavond pas naar voren, nadat journalisten ernaar vroegen. De Kamer is nog niet geïnformeerd. Omtzigt wil dat dat voor maandag 09.00 uur gebeurt. 

D66-Kamerlid Wouter Koolmees maakte in het NOS Radio 1 Journaal van de gelegenheid gebruik om nog maar eens te wijzen op de noodzaak voor hervorming van het belastingstelsel:

We wisten dat er een probleem zat, maar niet hoe groot dat probleem was. De Belastingdienst is bij de uitvoering van die motie op een probleem gestuit en dat wisten we. Het hele belastingsysteem is veel te complex geworden.

Cc-foto: Olga

Geef een reactie

Laatste reacties (83)