Laatste update 08:54
25

Belastingdienst pakt klokkenluider in toeslagenfiasco aan

De Belastingdienst heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen een ambtenaar in de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. De medewerker wordt ervan verdacht klokkenluider te zijn geweest in het slepende toeslagenfiasco en is begin dit jaar al op non-actief gesteld.

De ambtenaar zou interne stukken die de Belastingdienst moedwillig achterhield tijdens de rechtszaken, alsnog naar buiten hebben gebracht. Trouw schrijft daarover:

De ouders moesten zelf aantonen dat zij recht hadden op toeslag, maar de fiscus vertelde hun niet welke stukken zij daarvoor moesten aanleveren. Veel ouders kwamen in grote financiële problemen toen de Belastingdienst duizenden euro’s aan eerder uitbetaalde toeslagen terugvorderde. Bezwaren van ouders werden vervolgens jarenlang niet behandeld.

RTL-Journalist Pieter Klein schrijft dinsdag in zijn column:

Er is reden om aan te nemen dat advocate Eva González Pérez, die gedupeerde ouders bijstaat, hulp kreeg van binnenuit om het wangedrag van de Belastingdienst tot aan de Raad van State aan de kaak te stellen. Het blijkt ook uit officiële processen-verbaal.

Ook schrijft hij:

Ik stel me trouwens voor dat de betrokken ambtenaren zich helemaal niet beschouwen als klokkenluider. Dat ze te goeder trouw meenden dat ontbrekende gegevens in de dossiers thuishoren, zoals de wet voorschrijft.

Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën komt met deze nieuwe onthullingen nog verder onder vuur te liggen. Voor woensdag moet hij al negentig Kamervragen over het toeslagenfiasco beantwoorden. De Kamer wil vooral van Snel weten hoe het mogelijk is dat de Belastingdienst nog altijd informatie lijkt achter te houden. De Kamer wil ook weten hoe de fiscus omgaat met klokkenluiders. Onder meer CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft er meermaals bij Snel op aangedrongen geen jacht te maken op klokkenluiders, omdat zonder hen de affaire bij de Belastingdienst nooit aan het licht was gekomen. Eind vorige week wilde de Kamer nog dat Snel een intern onderzoek bij de Belastingdienst openbaar zou maken, maar de staatssecretaris weigerde dat. Dat onderzoek was ingesteld nadat door Trouw was vastgesteld dat de Belastingdienst ‘stelselmatig informatie in de zaak achterhield bij de rechtbank, en voor de Tweede Kamer.’

De affaire draait om honderden ouders van wie in 2014 plots de kinderopvangtoeslag werd stopgezet nadat de kinderopvang waar zij gebruik van maakten werd genoemd in een frauderapport. Dit bleek achteraf onterecht te zijn, maar dat weerhield de Belastingdienst er niet van duizenden euro’s aan reeds betaalde kinderopvangtoeslag terug te vorderen. Dit bracht de gedupeerde ouders in grote financiële problemen. Nadat bekend werd dat de Belastingdienst een fout had gemaakt, bleef de fiscus terugvorderen. Eerder dit jaar bleek dat de Belastingdienst zich in het gemankeerde frauderapport had bediend van etnisch profileren. Alle getroffen ouders hebben een migratieachtergrond.

cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (25)