Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingdienst selecteerde op tweede nationaliteit bij stopzetten kindertoeslag

  •  
20-05-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
16133529326_bf9de2a843_o
Journalistiek onderzoek van Trouw en RTL Nieuws naar de werkwijze van de Belastingdienst bij de omstreden stopzettingen van kinderopvangtoeslagen in 2014 laat zien dat in eerste instantie uitsluitend gezinnen waarvan een of beide ouders een dubbele nationaliteit had hun toeslag kwijtraakten. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat nu onderzoeken of de Belastingdienst discrimineert bij het opsporen van fraude bij – onder meer – kinderopvangtoeslag.
Jacqueline Imminga was als eigenaar van een particuliere school en een kinderdagverblijf in Almere een van de eersten die aan de bel trok bij de Belastingdienst. Na vijf jaar weet ze nog altijd niet goed wat haar nou precies overkomen is. Trouw schrijft vandaag:
"Wat Imminga dan al opvalt, is dat de selectie van ouders die problemen krijgen met de toeslag wel erg bijzonder is. Zij heeft een gemengd klantenbestand: ouders met een puur Nederlandse herkomst, maar ook veel gezinnen waarvan één of twee ouders een andere of tweede nationaliteit hebben. “Geen van onze Nederlandse klanten kreeg problemen”, zegt Imminga. “Alleen de ouders van buitenlandse afkomst werden stopgezet.” Dat geldt ook voor oud-klanten van Imminga, hoort zij later. Ook daar zijn het enkel ouders van buitenlandse komaf van wie de toeslag wordt stopgezet. En tegelijkertijd kregen ouders achter onze rug om van de Belastingdienst te horen: uw kinderopvangverblijf fraudeert. Toen de zaak op de spits kwam, moesten ook ‘Nederlandse’ ouders ineens bewijsstukken tot vijf jaar daarvoor inleveren, om aan te tonen dat ze recht hadden op toeslagen.” Maar dat was pas na verloop van tijd, zegt Imminga."
Ook een gastouderbureau in Eindhoven wordt plotseling als frauduleuze instelling aangemerkt, waardoor de toeslagen van 235 ouders direct werden stopgezet. De Belastingdienst zou ‘signalen’ hebben gekregen van de GGD, dat de administratie van het bureau niet op orde was. Ahmed Gökce, eigenaar van het bureau in kwestie, snapt daar niets van en kreeg juist brieven van de gemeente Eindhoven met complimenten over zijn werkwijze; “Die krijg je alleen als je een aantal inspecties op rij alles op orde hebt”. Navraag van Trouw bij GGD Brabant-Zuidoost, verantwoordelijk voor het toezicht op het gastouderbureau, leert dat zij geen signaal hebben afgegeven aan de Belastingdienst.
Tijdens een ontmoeting met de projectleider van het fraudebestrijdingsteam valt Gökce bovendien op dat in het Excel-bestand met ouders van wie de toeslag is stopgezet, de tweede nationaliteit vermeldt wordt. ‘Jullie houden bij wie Turks of Marokkaans is’, zegt Gökce tegen de ambtenaar, die beweert dat dat standaard het geval is, omdat die gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie komen.
De gezinnen die klant zijn bij Gökce en een groot aantal anderen waar hij aan gelinkt wordt maar die helemaal geen klant bij hem zijn, raken ondertussen in grote problemen. Trouw schrijft:
"Al vijf jaar lang is Gökce bezig met de gevolgen van de stopzetting van toeslagen van zijn klanten. Ouders werd gevraagd stukken aan te leveren, stukken die vanuit het gastouderbureau moesten worden verstrekt. De echtgenote van Gökce is advocaat, en begon de klanten bij te staan in de procedures tegen de Belastingdienst. Maar bezwaren bleven jarenlang op de plank liggen, en ondertussen raakten ouders in financiële nood. “Mensen hebben hun baan opgezegd om maar voor de kinderen te gaan zorgen”, zegt Gökce. “De Belastingdienst heeft geen idee wat het deze mensen heeft aangedaan, en nog steeds doet.” Want er lopen nog altijd rechtszaken over de stopzettingen uit 2014, ondanks een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman over de zaak, twee jaar geleden, en twee uitspraken van de Raad van State."
Journalist Pieter Klein van RTL Nieuws woonde een bijeenkomst van de Belastingdienst bij die was georganiseerd voor de slachtoffers. Hij schrijft vandaag in een column daarover:
"Al die mensen die in 2014 ongenadig werden aangepakt en daarna het bos in gestuurd, hadden een migratie-achtergrond. Hartstikke Nederlands, maar wel met een tweede nationaliteit. Turks. Marokkaans. Andere smaken. Allemaal een kleurtje. Geen enkele Lotte of Pieter-Bas, maar Fatima of Tarik. Sommige ouders wisten dit al. Sommigen niet. Ik zag dat het nu iedereen opviel. Gek, geen enkele Hollandse kaaskop. Behalve die ene man (ik), en de mensen van de Belastingdienst. Er werd gezwegen… Mijn gedachten dwalen af naar een oud document: een ‘experimentele‘ aanpak, weinig bewijslast, wel veel gastouders en bureaus gestopt met opvang, en veel centjes binnen geharkt doordat toeslagen bij ouders zijn gestopt. Missie geslaagd. (En ja, ook échte fraude opgespoord)."
Een jonge vrouw barst op de bijeenkomst in tranen uit:
"Ik heb me altijd alleen Nederlander gevoeld. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Een moderne, werkende moeder… Als je hier om je heen kijkt… Er is hier vanmiddag iets in me geknapt. En ik denk dat dit onherstelbaar is."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.