Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingdienst verdacht ook kinderen van fraude

  •  
17-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Kamer overlegt over fraudeopsporing door Belastingdienst

© DEN HAAG - Demissionair staatssecretaris van Financien Hans Vijlbrief tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. Politici bespreken de fraudeopsporing en het gebruik van

De Belastingdienst heeft ook 1.800 minderjarigen op een ‘zwarte lijst’ van mogelijke fraudeurs gezet. Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft de Tweede Kamer beloofd te onderzoeken hoe dat kon gebeuren, meldt NU.nl.
De kinderen waren in het vizier gekomen van de Fraude Signalering Voorziening (FSV). Eerder dit jaar besloot de Belastingdienst om dit fraudesignaleringssysteem niet meer te gebruiken. Het systeem was niet alleen in strijd met de privacywetgeving , het merkte ook allerhande mensen op basis van onbetrouwbare informatie ten onrechte aan als mogelijke fraudeurs. Volgens intern onderzoek van de Belastingdienst leidde dat tot stigmatisering. Mensen op de lijst kwamen niet in aanmerking voor schuldhulpverlening of een betalingsregeling.
De Belastingdienst heeft mensen die in de FSV-database stonden inmiddels via een brief geïnformeerd. Ook kinderen ontvingen zo’n brief. Dat had niet mogen gebeuren. De brief had naar hun ouders of verzorgers moeten worden gestuurd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.