Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingparadijs Nederland zit Bermuda op de hielen

  •  
09-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
710 keer bekeken
  •  
zuidas

Kantoren op de Zuidas in Amsterdam

© cc-foto: Milliped

Alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda zijn grotere belastingparadijzen dan Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Tax Justice Network. Ons land blijft onder meer Luxemburg, de Verenigde Arabische Emiraten en Zwitserland voor.
Nederland is er bovendien in geslaagd om nog weer iets aantrekkelijker te worden voor bedrijven die zo min mogelijk belasting willen betalen. “Vergeleken met de ranglijst uit 2019 is de score toegenomen van 78 naar 80 op een schaal van 100”, schrijven de onderzoekers. Nederland scoort 2.454 punten op de belastingparadijzen-index, maar een fractie minder dan Bermuda dat op 2.508 punten staat.
De door Nederland gefaciliteerde belastingontwijking leidt er in andere landen toe dat overheden minder geld hebben om bijvoorbeeld zorg en onderwijs te financieren. Op de Amsterdamse Zuidas verdienen fiscalisten, advocaten en andere slimme mensen die ook wat nuttigs zouden kunnen doen, er echter een goede boterham aan.
“Dat Nederland nu weer in de top staat van belastingparadijzen wereldwijd is beschamend”, vindt Arnold Merkies, coördinator van Tax Justice Nederland. “Dit bevestigt ons beeld dat de afgelopen kabinetten halve maatregelen tegen belastingontwijking hebben genomen.”
Het ministerie van Financiën verklaart tegenover de NOS dat het ‘zich niet in het geschetste beeld herkent’. Op Twitter beweert demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) dat “Nederland de afgelopen jaren een ommezwaai heeft gemaakt”.
Dat doet denken aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) die jaren geleden beloofde dat Nederland “onderdeel van de oplossing” wilde worden. “Mooie woorden, maar in de praktijk blijkt Nederland juist een notoire dwarsligger als het gaat om het bestrijden van grootschalige belastingontwijking door grote bedrijven”, oordeelde Quote , dat toch niet verdacht kan worden van een al te grote afkeer van multinationals, destijds.
cc-foto: Milliped
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.