13

Beleggers eisen meer vrouwen in de top van Nederlandse bedrijven

Dat vrouwen niet bepaald evenredig vertegenwoordigd zijn in het, de naam zegt het al, old boys network, is geen nieuws. Daarom besloot de overheid in 2013 al dat uiterlijk in 2020 minstens 30 procent van de bestuurders en commissarissen bij de 102 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven vrouw moet zijn. Als de ontwikkeling zich doorzet zoals het nu gaat, wordt dat cijfer bij lange na niet gehaald. Dit meldt Trouw.

De overheid krijgt in deze steun vanuit een opmerkelijke hoek. Een belangenorganisatie voor grote beleggers, Eumedion, wil dat er meer vaart wordt gezet achter het streven. Ze heeft daarom een brief gestuurd naar alle bedrijven die nog niet genoeg vrouwen in de top hebben. Rients Abma, directeur van Eumedion, heeft begrip voor het feit dat het even kan duren om een bedrijfscultuur te veranderen. “Maar na vijf jaar moet dat toch wel gelukt zijn.”

Hij stelt verder dat beleggers tegen benoemingen kunnen stemmen als bedrijven niet luisteren naar de wensen van de aandeelhouders. In de VS en het Verenigd Koninkrijk is dit al langer de praktijk. “In die landen moeten bestuursleden elk jaar herbenoemd worden, dus de effecten zullen daar sneller zichtbaar zijn.” Op dit moment voldoen slechts DSM, Wolters Kluwer, Heineken, Unilever, Intertrust, Ordina en NSI aan het wettelijk streefcijfer.

Cc-foto: Best Picko

Geef een reactie

Laatste reacties (13)