Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De beleidsplannen van Hillary Clinton en Donald Trump

  •  
12-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
USA-ELECTION/TECH

© 2016-08-09 10:54:53 A combination of file photos show L-R: U.S. Democratic presidential candidate Hillary Clinton, Republican U.S. presidential candidate Donald Trump in 2016 and U.S. Preside

In aanloop naar de presidentsverkiezingen in november wordt er druk campagne gevoerd door de Democratische (Hillary Clinton) en de Republikeinse kandidaat (Donald Trump). En hoewel we over beiden veel horen, zien en lezen, wordt er opmerkelijk weinig gezegd over wat de plannen precies zijn voor wanneer er zetel wordt genomen in het Witte Huis. Van Clinton staat het een en ander al maandenlang gepubliceerd maar van Trump – die vooral leunt op de onderbuik van het Amerikaans volk – is er maandag pas bekend geworden wat de  beleid svoorstellen zijn, naast de befaamde muur die Mexicaanse immigranten moet tegenhouden. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste punten.
Hillary Clinton
Werkgelegenheid
Hillary Clinton doet de grootste investering sinds de Tweede Wereldoorlog en wil de studentenlast voor middenklassers verlichten en grote bedrijven meer belasten. Ook stopt zij meer geld (275 miljard) in infrastructuur om werk te creëren. Daarmee zouden 10,4 miljoen banen gecreëerd worden.
"In de eerste honderd dagen van mijn ambtstermijn zullen we de grootste investeringen in nieuwe banen sinds de Tweede Wereldoorlog meemaken"
Belasting
De meeste Amerikanen betalen dezelfde belasting met een verhoging van vier procent voor inkomens van meer dan 5 miljoen per jaar.
Onderwijs
Gratis onderwijs voor middenklasse en minder schulden voor alle Amerikanen
Minimumloon
Het minimumloon moet van 7, 25 naar 12 dollar per uur en staten mogen zelf bepalen of ze het naar 15 verhogen
Handel
Zij steunt NAFTA (het handelsakkoord van de VS, Canada en Mexico, 35 procent invoerrechten op producten uit Mexico,) en is inmiddels kritisch over, TPP, wat eerder niet het geval was
 
Donald Trump 
Werkgelegenheid
‘Ik zal de president zijn die de beste en meeste banen creëert’. Ook zou er meer dan 275 miljard naar infrastructuur moeten maar hoeveel wordt er niet gezegd.
Belasting
Trump stelt voor om naar een stelsel van drie in plaats van zeven te gaan (12%, 25%, 33%; inclusief verlaging van hoogste tarief van 39,6 % naar 33%). ‘De rijken moeten meer betalen’, stelt de presidentskandidaat. Zijn opmerkingen daarover kunnen verwarrend zijn omdat hij eerder zei niets aan de belasting te willen veranderen. Inmiddels is het nog onduidelijker omdat het onderdeel van zijn website gehaald is.
Onderwijs
‘Ik zal common core (gevestigde leerstandaard) beëindigen. Het is een ramp’
Minimumloon
Van 7,25 naar 10 dollar per uur maar hij is er niet consequent over
Handel 
Heronderhandelingen NAFTA. Mexico heeft gedreigd tariefmuren op te werpen voor Amerikaanse producten. Wil invoerrechten op producten uit China van 45 procent en heronderhandelen over TPP.
Beiden zeggen zich in te zetten voor gelijke betaling voor vrouwen maar niet hoe ze dat van plan zijn. Verder maakt Clinton zich hard voor zaken zoals LHBT-rechten, de zorg, het klimaat, technologie en het hervormen van Wall Street. Trump heeft zaken als ‘leef vrij of sterf’ (wat dat ook mag betekenen), het tweede amendement (recht om wapens te dragen) en politieke correctheid staan.
Beiden kandidaten zijn niet de meest populaire. Trump wordt vanwege zijn controversiële uitspraken richting etnische minderheden, vrouwen, gehandicapten en in principe alles wat niet een witte heteroman van middelbare leeftijd is gehaat. Recentelijk moest zelfs een veteranengezin het ontgelden, wat in Amerika toch echt not done is.
En Clinton is niet geliefd vanwege ( naast seksisme ) haar stoïcijnse houding, betrokkenheid bij de oorlogen in het Midden-Oosten, gevangenstelling van zwarte jongemannen en haar banden met Wall Street. En hoewel haar positie in vele gevallen in het beleid gewijzigd is, vertrouwt het publiek haar nog steeds niet.
Het is november afwachten om te zien of het wantrouwen richting de Democratische kandidaat de onkunde van de Republikeinse overstijgt.
 
Bronnen: De Morgen, NOS, CNN, ABC News, website kandidaten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.