15

Belgen demonstreren met massapicknick tegen politieke impasse

Initiatief 'ceci n'est pas un picnic' brengt honderden Belgen op de been

In Brussel demonstreren zaterdag honderden Belgen tegen de voortdurende regeringsonderhandelingen in het land. Ze houden een betoging die gevolgd zal worden door een massapicknick.

Het initiatief ‘ceci n’est pas un picnic’ is vernoemd naar het schilderij van René Magritte ‘ceci n’est pas une pipe’. Het collectief ‘Niet in onze naam’ bestaat uit zo’n 100 organisaties en wil een burgerbeweging op gang brengen. Volgens hen is het de splitsingsdrang van politieke partijen die de politieke sfeer in België verziekt.

Lieve Franssen, van het collectief:

We proberen dan ook iets op te bouwen met alle mensen van ons platform. We organiseren ook discussies en gesprekken en we proberen mensen uit te leggen wat het belang is, wat er op het spel staat […] Met deze actie vragen we het behoud van de federale sociale zekerheid. We willen ook dat Brussel haar waardigheid terugkrijgt en dat de stad ook bekeken wordt als een soort laboratorium voor de toekomst en vooral willen we afstappen van het communautaire discours waarbij alles herleid wordt tot het spreken van een bepaalde taal. We willen echt een toekomst voor ons land die divers en meertalig is.”

De enige partijen die vertegenwoordigd zijn bij de demonstratie zijn de Pvda/Ptb en Groen!

Het is niet de eerste protestactie tegen de Belgische regering. Eerder riep de Waalse acteur Benoit Poelvoorde anderen op een baard te laten staan, zolang er geen nieuwe regering is gevormd. Vier maanden later kondigde hij aan dat het te lang duurde. Bovendien leek de bezwering geen enkel effect te hebben.

België zit al 329 dagen zonder regering.

De Morgen: 700 deelnemers aan ‘Ceci n’est pas een picnic-manifestatie’

De Redactie: Picknicken en betogen tegen de politieke impasse

cc-foto: _pixelmaniac_

Geef een reactie

Laatste reacties (15)