Laatste update 21:50
32

Belgen sluiten Pietenpact tegen racistische kenmerken traditie

De Vlaamse kindertelevisiezenders en -producenten, jeugdtheaters, speelgoedketen Dreamland en een aantal maatschappelijke en onderwijsorganisaties hebben een zogeheten Pietenpact gesloten. Dat komt er op neer dat ze het Sinterklaasfeest met volle teugen vieren maar dat de Pieten worden ontdaan van hun ‘raciale stereotyperingen’. Dus geen zwart geschminkte gezichten en kroeshaar meer.

pact

Het Pietenpact is een intentieverklaring die mikt op een viering voor iedereen, met een paar duidelijke afspraken én voldoende vrijheid om zelf vorm te geven aan dit oude, gekoesterde feest. Sinterklaas is door de eeuwen steeds geëvolueerd en aangepast, een reden te meer om het debat nooit voor voltooid te verklaren, noch om verfijningen halsstarrig te bestrijden.

Het uitgangspunt is dat we Sinterklaas vieren zonder raciale stereotyperingen. Voor de rest is de invulling van het feest vrij: de Sint kiest lekker zelf of hij zonder of met pieten – roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten – jong en oud komt verblijden.

Het Pact is een initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. De ondertekenaars willen trachten de halsstarrigheid rond het kinderfeest te doorbreken. “De roetpieten tijdens de Sinterklaasintocht in Antwerpen (Ketnet) en in de film Ay Raymon! (Sylvester), de ongeschminkte Pieten van Nickelodeon, de gouden klimpieten van de Bijenkorf – het deftigste warenhuis van Nederland: ze tonen hoe kleine aanpassingen kunnen tegemoetkomen aan legitieme gevoeligheden rond stigmatisering en racisme.”

cc-foto: Comitédesfetesde Serville

Geef een reactie

Laatste reacties (32)