40

Belgen stoppen met 140 jaar oude racistische blackface-traditie

In Brussel is de 140 jaar oude traditie van witte mannen die zich zwart schminken om kinderen te plezieren afgeschaft. De ‘Noirauds’ voorzagen zichzelf ieder jaar van een racistisch uiterlijk om geld in te zamelen voor achtergestelde kinderen. De traditie kwam in België zo vijfentwintig jaar nadat Jan Schenkman in Nederland de racistische figuur van Zwarte Piet had verzonnen. De VRT meldt:

Sinds 1876 zamelen de “Noirauds” geld in, voor kinderen die het niet breed hebben. De vereniging werd toen opgericht om een crèche van het bankroet te redden. Dat doel an sich is duidelijk, maar waarom dan die zwarte kleur gebruiken? In de 19e eeuw sprak de “ontdekking” van Afrikaanse landen door westerse expedities erg tot de verbeelding. Zich verkleden als Afrikaanse edelman vormde toen geen enkele reden tot commotie. De geschminkte inzamelaars waren vaak mensen uit de gegoede burgerij, en vaste klant bij de restaurants waar ze om geld vroegen. Dat is nu wat meer naar de achtergrond verdwenen, maar nog steeds geldt hetzelfde doel: inzetten voor minderbedeelde kinderen. Daar zullen ze zich nog altijd voor inzetten, maar dus zonder zwarte schmink.

De racistische traditie kwam de afgelopen jaren onder vuur te liggen van onder meer de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De rechtse minister van Buitenlandse Zaken gooide in 2015 olie op het vuur door zich als Noiraud uit te dossen. De Franse tv-zender France 2 stelde dat aan de kaak en vroeg zich af hij nog wel in functie kon blijven.

Naar aanleiding van het debat dat toen losbarstte hebben de Noirauds nu besloten afscheid te nemen van de racistische schmink. “We houden graag vast aan onze oude tradities. Maar wij hebben een caritatieve missie. Die missie komt in het gedrang door de ophef over ons uiterlijk. Daarom willen we evolueren”, aldus de organisatie. Het zwart verdwijnt overigens niet geheel van de gezichten maar wordt aangevuld met geel en rood, gezamenlijk vormen ze de kleuren van de Belgische vlag om de anonimiteit van de mannen te beschermen. De jaarlijkse optocht vindt dit jaar van 14 tot 17 maart plaats.

Beelden uit 2013:

Geef een reactie

Laatste reacties (40)