35

Belgen verbaasd over gebrek aan humor Nederlanders

Satirisch stuk over Haren maakt verbitterde reacties los

Belgische media verbazen zich over het gebrek aan humor in Nederland. Een satirisch stuk waarin ‘autochtonen’ worden opgeroepen de rellen in Haren te veroordelen, leidt tot boze reacties. Het is volgens veel lezers niet toegestaan dat een allochtone publicist zijn Nederlandse publiek een spiegel voorhoudt.

Sad Clown
Het gaat om het satirische artikel van Peyman Jafari ‘Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen’. Daarin legt Jafari op treffende wijze bloot hoe de discussie over het benoemen van de etnische achtergrond van de relschoppers de laatste jaren is gevoerd. Hij slaat in het artikel ‘autochtonen’ met de generaliserende kritiek om de oren die allochtonen vaak ten deel valt. Die satirische aanpak leidt tot veel wrevel.

De Vlaamse krant De Standaard constateert verbaasd

Hoewel het stuk onder het label ‘satire’ werd gepubliceerd en ook onderaan het artikel nog een keer duidelijk gemaakt wordt dat er ironie in het spel is, maken veel Nederlanders zich toch druk om de toon van het artikel.

Een exponent van de Nederlandse verbolgenheid over de spot van Jafari is columnist Bert Brussen (De Volkskrant, ex-GeenStijl). Hij ontkent botweg dat het om satire gaat en schrijft op zijn weblog:

Er staat wel ‘SATIRE’ boven, en eronder een disclaimer (…) maar hij meent het wel. Je leest de diepliggende frustratie van een allochtoon die normaal geen antwoord heeft op etnische problematiek.

De politicoloog Jafari is in Iran geboren, zijn ouders vluchtten in 1987 naar Nederland. Op de site van de Volkskrant, waar het stuk ook is gepubliceerd, reageert ene ‘Ron’ met: 

Peyman Jafari mag dan ironische bedoelingen hebben met dit stuk, maar met het volgende wordt wel het een en ander duidelijk: “(…) dat mede door secularisering de plaats heeft ingenomen van hogere morele waarden”. Hier krijgen we onbedoeld een inkijkje in de denkwereld van allochtonen uit islamitische landen.

Ook in de reacties op Joop wordt gekrast op de spiegel die Jafari zijn publiek voorhoudt. Edo Vos bijvoorbeeld:  

Dit stukje slaat op een pijnlijk manier de plank behoorlijk mis. Het is over het algemeen niet goed om een hele gemeenschap ter verantwoording te roepen om acties van individuen. Als je dat wilt duidelijk maken doe het dan met goede argumenten. Die heeft schrijver blijkbaar niet. Zo waren er ook allochtonen in Haren. 

Voor relativering blijkt weinig plaats. De ironie wil natuurlijk dat de verbolgen reacties ongewild de juistheid van Jafari’s betoog aantonen. Op Facebook reageert de Vlaming Jan Mestdagh met:

’t Is ironie he, mensen. Mogelijk ook om te zien of we als westerlingen effectief wel zo met onszelf kunnen lachen (zoals we beweren).

Update 16:55

Auteur Jafari constateert op Facebook (pas op, ironie!):

Mijn stuk maakt meer los dan ik gedacht had…maar gelukkig zijn de Belgen vlakbij voor een humanitaire interventie 🙂

Lees ook Han van der Horst: Jood-christelijk gedrag in Haren

cc-foto: Goran Pugar

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (35)