7

Belgen willen overstappen op rijles door professionele instructeurs

Nu mag nog iedereen een ander auto leren rijden ... "Een verplichte praktijktest vindt 70 procent van de Vlamingen een goed idee"

In België kan iedereen met een rijbewijs een ander auto leren rijden. In een gewone auto tussen het dagelijks verkeer. Maar burgers willen nu van die opvallend vrije regel af.


De VRT meldt:

Ruim zeven op de tien Vlamingen (76 procent) zijn van mening dat wie iemand wil leren autorijden, eerst verplicht getest moet worden op zijn of haar kennis van de verkeersregels. Een verplichte praktijktest vindt 70 procent van de Vlamingen een goed idee. (…) Uit een veldonderzoek bij ruim 450 jongeren (jonger dan 21 jaar) die niet geslaagd waren voor het praktijkexamen autorijden, stelde VAB vast dat belangrijke basistechnieken een probleem blijken voor vier op de tien van hen. Het gaat dan bijvoorbeeld om rem- en kijktechnieken, belangrijke vaardigheden waarvan het volgens VAB-specialisten zeer moeilijk is om die nadien nog te corrigeren.

Nu is het zo dat iemand die een rijbewijs wil halen een theorie-examen aflegt en dan de weg op kan zo lang er maar iemand naast zit die zelf een rijbewijs heeft. De VAB (de Vlaamse versie van de ANWB) wil dat daar verandering in komt en dat kandidaten eerst een professionele rijopleiding krijgen voordat ze op de weg verder mogen oefenen.

België is berucht om het hoge aantal verkeersslachtoffers. Het jaarlijks aantal verkeersdoden per miljoen inwoners bedraagt 77 mensen; het gemiddelde in Europa is 61 doden. In Nederland ligt dat aantal op 32.

cc-foto: Jeroen van Lieshout

Geef een reactie

Laatste reacties (7)