80

België alert na nieuwe dreiging aanslagen

Doden bij anti-terreuractie België ... Politie: Geen verband met Parijs ... Schietpartij in centrum Verviers, minstens twee verdachten gedood

Bij een uit de hand gelopen anti-terreuractie in de Belgische stad Verviers, 50 kilometer ten zuiden van Maastricht zijn minstens twee verdachte extremisten gedood, een derde zou zwaar gewond zijn. Een speciale eenheid van de politie viel rond 18 uur een huis binnen in het centrum van de stad waarna een schietpartij losbarstte.


De Belgische politie zou op meerdere plaatsen in het land in actie zijn gekomen tegen extremisten. Volgens bronnen van de politie die in de Belgische media worden aangehaald zou met de grootschalige actie “een tweede Parijs” voorkomen zijn.

In Verviers liep de actie mis. 

De VRT meldt:

Rond kwart voor zes vanavond zijn interventietroepen van de federale politie binnengedrongen in een huis in de buurt van het station van Verviers. Er zou een vuurgevecht geweest zijn tussen de politie en enkele moslimfundamentalisten. Getuigen hoorden ook enkele explosies. De omgeving is afgesloten en ambulances zijn ter plaatse. Bewoners worden niet geëvacueerd, maar hen wordt wel aangeraden binnen te blijven. Volgens de Franstalige omroep RTBF voert de politie een controleactie in radicale milieus, maar van een aanslag op zich zou geen sprake zijn. 

Update 20:35
Op een persconferentie gaf uitleg over de actie. De Morgen:

Tijdens een huiszoeking in Verviers openden verdachten onmiddellijk het vuur met oorlogswapens en automatische wapens alvorens ze geneutraliseerd konden worden”, zegt het parket. “Ze stonden op het punt om zware terroristische aanslagen te plegen in België.

Het zou gaan om lieden die kortgeleden zijn teruggekeerd uit Syrië. Er zou op tien plaatsen huiszoekingen zijn verricht, naast Verviers ook in Brussel en Halle-Vilvoorde. De politie heeft de waakzaamheid verhoogd omdat er aanslagen gepland zouden zijn op agenten. De anti-terreuractie maakt deel uit van een internationale operatie van de veilgheidsdiensten in zeven verschillende landen, waaronder Jemen.

Een Waalse krant deed woensdag uit de doeken dat er in Verviers sprake is van een broeinest van extremisten, aluds De Morgen:

De Franstalige krant Vers L’avenir krant bracht woensdag een artikel over een groep geradicaliseerde jongeren in Verviers. Veel jongeren zouden de stad hebben verlaten om te gaan vechten in Syrië, waarvan enkelen zouden zijn teruggekeerd. Hierdoor waren de lokale ordediensten waakzamer voor terreuracties. Of er teruggekeerde jongeren onder de slachtoffers van de antiterreuractie zijn, is nog niet duidelijk.

De jongeren zijn mogelijk opgehitst door een haatprediker van de plaatselijke moskee. Die imam werd in juli door de moskee aan de kant gezet.

Update 21:00
De actie zou los staan van de aanslagen in Parijs. Volgens de politie werd het onderzoek naar mogelijke terreuracties al weken geleden gestart. 

Update vrijdag 8.00 uur:
De Belgische veiligheidsdiensten hebben donderdagavond nieuwe bedreigingen opgevangen in Brussel. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd. Hierdoor zou het dreigingsniveau in België zijn verhoogd naar niveau drie (het hoogste dreigingsniveau is vier). Gisteren zei een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken nog dat er ‘geen nieuwe elementen’ van dreiging waren, maar dat het om een ‘keuze voor voorzichtigheid’ ging. Volgens De Tijd zijn anti-terreurdiensten bang dat andere Syriëgangers of terroristen na de acties van gisteren tot actie overgaan.

Uit voorzichtigheid blijven de belangrijkste Joodse scholen in Brussel en Antwerpen vandaag dicht, zo meldt het Belgische blad Joods Actueel. In Amsterdam houdt de orthodox-joodse school Cheider haar deuren vandaag dicht, dat heeft het schoolbestuur vannacht per brief aan de ouders laten weten.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)