62

België dumpt Nederland

Zuiderburen vinden Nederland op den duur economisch niet meer interessant ... Nederland niet langer prioriteit, zegt interne notitie Buitenlandse Zaken

Nederland is weliswaar nog steeds de belangrijkste handelspartner van het land maar de Belgische overheid ziet die rol de komende jaren veranderen. Daardoor vervalt de economische prioriteit dei Nederland nu heeft bij de zuiderburen.

roesbrugge-haringe/oost-cappel
België wil economische prioriteit schenken aan China, India, Japan, Rusland en Duitsland. Daarna volgen Brazilië, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Dat staat in een intern rapport van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken waar de zakenkrant De Tijd inzage in heeft gehad.

Het rapport werd opgesteld op basis van het economisch belang vandaag, het geschatte belang over vijf jaar, het risicoprofiel en het lidmaatschap van de G8 en en G20, de groepen van belangrijkste industrielanden. Dat laatste lijkt Nederland te lekken. Nederland is geen lid van de G20. Op basis van het rapporten worden de diplomatieke posten reorganiseren.

Net als in Nederland is het Belgische kabinet onder leiding van de liberalen er toe overgegaan economie de belangrijkste drijfveer voor buitenlandse betrekkingen te maken. De Vlaamse deelregering is ontstemd over de voorgenomen beleidswijziging. Nederland en België hebben van oudsher sterke economische banden. 

De Standaard: ‘Nederland geen economische prioriteit voor België’

cc-foto: Joop van Dijk

Geef een reactie

Laatste reacties (62)