Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

België maakt statement: vernietigt 1,5 ton ivoor

  •  
10-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ivoor300.jpg
Slagtanden van Afrikaanse olifanten door de versnipperaar om verhandelaars af te schrikken
In België is 1,5 ton aan ivoor vernietigd. Weg, foetsie, door een versnipperaar gehaald. Het land wil zo een statement maken tegen de illegale handel. Jaarlijks worden meer dan 36.500 olifanten gestroopt vanwege hun slagtanden. Het ivoor dat vernietigd is, is de afgelopen 25 jaar in België in beslag genomen.
Het Nieuwsblad schrijft dat België met de vernietiging aan wil tonen dat het alle mogelijke maatregelen zal nemen om ‘diegenen te vervolgen die munt slaan uit het doden van deze dieren. De FOD Financiën wil de markt van het illegaal ivoor kapot’.
Aan Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) de eer om de eerste stukken ivoor in de verhakselaar te gooien. Toch wordt niet alle in beslag genomen ivoor vernietigd. Onkelinx:
Enkele stukken zijn bestemd voor sensibilisering en educatieve of wetenschappelijke doeleinden en worden geschonken aan musea. Andere worden gebruikt bij de opleiding van douaniers en politie. Het is de bedoeling om kunstwerken te maken met het vernietigd ivoor. Die zullen dan tentoongesteld worden op strategische plaatsen om het standpunt van België tegen het stropen te symboliseren.
België is een populaire doorvoerhaven voor ivoor.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.