101

‘België stopt met Fyra’

Update: 26 cruciale gebreken in Fyra's ontdekt ... Belgische Spoorwegen trekken stekker uit hogesnelheidstrein

De Belgische Spoorwegen NMBS hebben de knoop doorgehakt: België stopt definitief met de Fyra. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. De NMBS houdt om 16.00 uur een persconferentie.

Update 17.45:

De Belgische Spoorwegen hebben officieel bekend gemaakt te stoppen met de Fyra. Ingenieurs hebben in opdracht van de NMBS de veiligheid van de treinen onderzocht en concluderen dat er 26 cruciale gebreken zijn. Voor NMBS is dat voldoende aanleiding om het contract met de Italiaanse producent te verbreken.

Producent AnsaldoBreda meent dat de problemen in een jaar zijn te verhelpen, maar NMBS heeft er een hard hoofd in. De Belgische Spoorwegen denken dat er zo’n twee jaar voor nodig is.

Eén van de gebreken betreft de assen van de Fyra’s. Na enkele kilometers hadden sommige assen al last van roest, waardoor ze zouden kunnen breken. Ook kan er sneeuw terecht komen in de claxon van de trein, waardoor de toeter niet meer te horen zou zijn.

De remmen van de Fyra’s zijn bovendien onbetrouwbaar. Ze zijn gemaakt voor treinen die maximaal 160 kilometer per uur kunnen rijden, terwijl de hogesnelheidstrein een maximum snelheid heeft van 250 kilometer per uur. Ook zijn er spontane branden geweest in accu’s van de Fyra. Dat schrijft NOS.

Eerder:

Reden voor de afbestelling zijn de aanhoudende problemen met het toestel. De Italiaanse producent AnsaldoBreda laat aan RTL Nieuws weten nog niets van de afbestelling af te weten. De Italianen weigeren dan ook commentaar te geven. 

AnsaldoBreda kreeg eerder drie maanden de tijd om orde op zaken te stellen. Eind april liet NSMB weten de verbeterplannen te zullen evalueren en op basis daarvan een besluit te nemen. De raad van bestuur van de NSMB bespreekt vrijdag het dossier.

Ook de Tweede Kamer ziet liever vervanging van de Fyra. Al maanden rijdt er geen hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Fyra. De trein ging in december 2012 tussen Amsterdam en Brussel rijden, maar vanwege aanhoudende storingen en het verlies van bodemplaten, werd de trein stilgezet.

De NSMB wil het nieuws over de Fyra nog niet bevestigen en zegt alleen dat de raad van bestuur zich vanmiddag buigt over de toekomst van de hogesnelheidstrein.

Gazet van Antwerpen: NMBS stopt definitief met Fyra

cc-foto: Henk Kosters

Geef een reactie

Laatste reacties (101)