42

België wil vrouwen aan de top helpen met quotum

Wetsvoorstel moet nog door de plenaire Kamer worden goedgekeurd. Vlaamse nationalisten zijn tegen

In België komt een quotum voor vrouwen in het bedrijfsleven wel heel dichtbij. De Kamercommissie Handelsrecht heeft dinsdag besloten daarvoor een wetsvoorstel in te dienen. Een derde van de raden van bestuur van overheidsbedrijven en beursgenoteerde bedrijven zou voortaan moeten bestaan uit vrouwen.

De socialisten, christen-democraten en groenen staan achter het wetsvoorstel. De Vlaamse nationalisten (N-VA) en de Open Vld zijn tegen. De plenaire Kamer moet nog beslissen over het voorstel en mogelijk ook de senaat.

In België wordt de overgrote meerderheid van leidinggevende functies in het bedrijfsleven vervuld door mannen. De discussie over een quotum is al jaren aan de gang, maar heeft nu eindelijk tot een beslissing geleid. De commissie wil de wet niet van de één op de andere dag laten overgaan. Overheidsbedrijven zullen vanaf 2012 er mee te maken krijgen en wanneer het quotum niet bereikt wordt, moet elke volgende benoeming een vrouw zijn tot wanneer dat wel het geval is. Een benoeming die daartegen indruist, is nietig, schrijft De Morgen.

N-VA heeft al laten het wetsvoorstel terug te roepen als de plenaire Kamer het voorstel goedkeurt. N-VA-fractieleidster Liesbeth Homans:

Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven moeite doen om meer vrouwen te laten doorgroeien”, zei ze in “De ochtend” op Radio 1. “Het is bovendien beledigend voor vrouwen. Zij gaan zich afvragen of ze in een bestuursraad zitten vanwege hun kwaliteiten of omdat ze vrouw zijn”, meldt ze aan De redactie.

N-VA en Open Vld hebben samen genoeg zetels in de senaat om het voorstel af te wijzen. De Belgische werkgevers organisatie is ook niet blij met het besluit van de commissie. Ze volgt liever de aanbeveling van de Belgische Corporate Governance Commissie op die stelt dat over zeven jaar minstens 30 procent van de bestuurders vrouw moet zijn.

De Morgen: Quota voor vrouwelijke bestuurders goedgekeurd

cc-foto: Gryphus31

Geef een reactie

Laatste reacties (42)