23

Belgisch leger grijpt terug op landkaarten wegens kwetsbaarheid gps

Belgische militairen moeten weer leren kaartlezen omdat gps in de praktijk te onbetrouwbaar is. De Morgen schrijft dat een grote oefening van de NAVO in Noorwegen in 2018 twee weken lang hinder heeft ondervonden van gps-storingen. Het vermoeden bestaat dat die veroorzaakt werden door Russische ‘toeristen’ met apparatuur om de gps-signalen te verstoren.

Rusland heeft zich het afgelopen decennium steeds meer toegelegd op zogenaamde hybride oorlogsvoering. President Vladimir Poetin voert oorlog met het Westen, maar niet door zijn tanks erop uit te sturen. Wel via onrechtstreekse interventies, geheime operaties, chantage, grote cyberaanvallen, desinformatie en misleiding. (…) Onderzoekers van de Amerikaanse denktank C4ADS ontdekten dat er iets vreemds gebeurt als Poetin zich in de buurt van een haven bevindt: de gps-toestellen van de schepen die er aangemeerd liggen, draaien in de soep. Hun signalen worden tientallen kilometers verplaatst, naar nabijgelegen luchthavens. Volgens de denktank komt dat doordat Poetin reist met mobiele gps-verstoorders in zijn gevolg, apparatuur die maakt dat commerciële drones uit zijn buurt blijven.

Er is inmiddels een Europees alternatief voor gps, Galileo geheten, maar het Belgische ziet de afhankelijkheid van digitale middelen als een ongewenst risico. Militairen krijgen daarom weer meer les in het gebruik van kopas en papieren landkaart. De krijgsmacht wil niet officieel reageren op de maatregelen.

cc-foto: NATO

Geef een reactie

Laatste reacties (23)