Laatste update 19:48
152

Belgische acteur weigert rol in film Brian De Palma wegens stereotypering

Het is een droom voor iedere acteur, en zeker voor een van Europese origine, een rol in een film van topregisseur Brian De Palma, maker van klassiekers als Scarface, Dressed to Kill en The Untouchables. Dat was ook het geval voor de Brusselse acteur Mourade Zeguendi. Maar toch besloot hij het aanbod af te staan. In een video instagram vertelt hij waarom, de VRT vertaalde de Franstalige tekst.

Vrienden, luister goed want dit is geen grap. Ik had nooit kunnen denken dat ik een rol zou weigeren in een film van Brian De Palma. Je hoort het goed, zo’n aanbieding overkomt je maar één keer in je leven, en toch zeg ik nee. Ik ga helaas niet samenwerken met een van de geheiligde monsters uit de cinema. Men vraagt me om mee te spelen in een film die gedraaid wordt in ons land. En natuurlijk willen ze me casten in de rol van terrorist uit Molenbeek. Zoiets kan ik alleen maar weigeren. Verdomme, hoe vreselijk toch. Dit is zo jammer, want ik hou echt van De Palma’s werk.

Tegenover De Standaard licht hij zijn besluit toe: “Blijkbaar moet iemand met een donkerdere huidskleur altijd iemand spelen met maar één kenmerk: zijn huidskleur. Dat kwetst mij. Er is een verschil tussen een maffialid spelen en een terrorist. Alleen al die formulering: “terrorist uit Molenbeek”. Dit is hier Afghanistan niet, hé. Als vader, Belg en Brusselaar zeg ik dan: stop. Stop met die simplistische kijk op de wereld. Ik heb meer facetten dan mijn roots. Een Arabische acteur is eerst en vooral een acteur.”

De 37-jarige Mourade Zeguendi brak in 2009 door met de veelgeprezen film Les Barons, over vier Molenbeekse vrienden. Hij heeft nadien meerdere hoofdrollen afgeslagen omdat ze stereotype waren. Hij speelt ook in het theater en daar speelt dat probleem niet of veel minder.

cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (152)