23

Belgische agent kreeg voor verjaardag Algerijnse arrestant als menselijke boksbal

Verbijsterende gewelddadige praktijken in Brussel

Agenten van de spoorwegpolitie in Brussel hebben zich schuldig gemaakt aan vergaand racistisch en gewelddadig gedrag. Zo kreeg een agent van collega’s voor zijn verjaardag een arrestant van Algerijnse afkomst ‘cadeau’ zodat hij het weerloze slachtoffer ter vermaak flink kon aftuigen.

Brussel Zuid / Bruxelles MidiDe verbijsterende praktijk van machtsmisbruik kwam aan het licht tijdens een rechtszaak tegen 13 agenten van de spoorwegpolitie van station Brussel-Zuid die zich te buiten zijn gegaan aan orgieën van geweld. Het Centrum voor Gelijke Kansen, de officiële instantie voor onder meer de bestrijding van racisme, stelt dat agenten exteem wild tekeer gingen. Zo werd bij het uitdelen van vuistslagen in het gezicht van een in bedwang gehouden arrestant bij een misslag zelfs een keer een collega geraakt. “Het lijkt wel Obelix en de Romeinen maar dan veel minder grappig,” zegt een woordvoerder.

De vijftien agenten staan terecht omdat ze in 2006 maandenlang daklozen en arrestanten hebben mishandeld. De Standaard schrijft dat volgens de advocaat van het Centrum de aanvallen ook nog eens racistisch gemotiveerd waren :

Het beste voorbeeld daarvan is het zogenaamde verjaardagsfeestje, waarbij een arrestant aan een collega-agent wordt aangeboden zodat die er eens flink kan tegen tekeergaan”, zei de advocaat. “Niet toevallig ging het om een Algerijn, een vreemdeling. Niet toevallig werden buitenlanders of mensen met een andere huidskleur beledigd en mishandeld.

Eerder op Joop: Ernstig misbruik van geweld bij Haagse politie

Geef een reactie

Laatste reacties (23)