Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische boer schuift uit ergernis grens met Frankrijk paar meter op

  •  
04-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-05-04 om 15.10.39
Een Belgische boer heeft op eigen houtje de grens met Frankrijk verschoven, waardoor België nu een paar meter groter is. Tot een internationaal conflict leidt het voorlopig nog niet, maar de boer is wel te kennen gegeven dat hij de oorspronkelijke grens moet herstellen.
Bij toeval ontdekte een plaatselijke amateurhistoricus de nieuwe grens. Die wordt bij het Belgische dorp Erquelinnes aangegeven door een steen die ooit deel uitmaakte van een fysieke grensovergang. Die steen stond plots 2 meter en 29 centimeter verderop, in wat kort daarvoor nog Frankrijk was.
Het blijkt dat de steen hinderlijk in de weg stond wanneer de boer met zijn tractor door het gebied reed en dat hij daarom eigenhandig besloot het grenspaaltje op een handiger plek te zetten. Burgemeester van Erquelinnes David Lavaux kon er wel om lachen. Ook zijn Franse collega Aurélie Welonek van het naburige Franse dorp Bousignies-sur-Roc streek over haar hart en zei dat een nieuwe grensoorlog waarschijnlijk wel te voorkomen is.
De 620 kilometer lange grens tussen België en Frankrijk werd vastgelegd in het Verdrag van Kortrijk, daterend uit 1820 kort nadat Napoleon de slag bij Waterloo verloor. De steen die zo in de weg stond, stamt nog uit 1819 toen de voorgenomen grens alvast werd uitgestippeld. Aan de boer is gevraagd of hij zo vriendelijk wil zijn de steen terug op de juiste plek te zetten. Mocht hij daar toch geen zin in hebben, dan kan dat er uiteindelijk toe leiden dat de Frans-Belgische grenscommissie zich over de zaak moet buigen. Dat is sinds 1930 niet meer voorgekomen.
Bron: BBC / Foto: David Lavaux
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.