1

Belgische formatie loopt na 113 dagen weer vast

Vlaams-nationalisten willen opnieuw beginnen, liefst zonder de Waalse Socialisten. Een coalitie zonder de PS lijkt echter niet mogelijk

De kabinetsformatie in België lijkt 113 dagen na de verkiezingen terug bij af. Dat meldt Trouw maandag. De Vlaams-nationalistische partij N-VA wil weer helemaal opnieuw beginnen, eventueel met andere partijen. “We moeten de teller op nul zetten en een nieuw verhaal opstarten”, zei N-VA-leider Bart De Wever.

De overige partijen die bij de formatie betrokken zijn (Franstalige en Vlaamse socialisten, christendemocraten en groenen), reageerden geërgerd of terughoudend op de uitnodiging om met een schone lei te beginnen, zo meldt Trouw.

De formatie in België draait hoofdzakelijk om een staatshervorming die de Vlaamse en Waalse regionale overheden meer autonomie moet geven. De Vlamingen willen dit vooral. De Walen vrezen verdere verarming van het zuiden, als dat zijn eigen boontjes moet doppen.

Verder zijn er twee struikelblokken, namelijk de splitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde en het extra geld dat de Walen willen voor het bestuur van Brussel.

Volgens Belgische media is de N-VA erop uit de liberalen aan beide zijden van de taalgrens aan de onderhandelingstafel te krijgen. Voor een akkoord over een staatshervorming blijft de PS echter onmisbaar.

Lees meer bij Trouw: Formatie België na 113 dagen terug bij af

De Standaard: Hoe nu verder?
Op de foto: Links Elio di Rupo (PS) en rechts Bart de Wever (N-VA)

Geef een reactie

Laatste reactie