3

Belgische formatie neemt een vlucht

Demissionair premier Leterme vindt een nieuwe baan ... Formateur Di Rupo zet een tandje bij

De formatie van een nieuw kabinet in België heeft woensdagavond een vlucht genomen. De partijen bereikten een akkoord over de opsplitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Formateur Di Rupo maakte het akkoord kort na middernacht bekend na bijna twaalf uur onderhandelen. Deze vooruitgang blaast de onderhandelingen nieuw leven in die een dag eerder nog op sterven na dood was.

BHV wordt opgesplitst en de Senaat zal voortaan geen rechtstreeks verkozen parlement meer zijn. Na die bekendmaking reisde Di Rupo direct af naar Laken om het nieuws over het akkoord aan de koning te melden die door de crisissituatie was teruggeroepen van vakantie. De onderhandelingen stonden verder onder druk door het aangekondigde vertrek van demissionair premier Yves Leterme. Hij gaat een topfunctie bij de OESO bekleden.

Volgens Di Rupo is er nu een belangrijke stap genomen in de onderhandelingen. De acht partijen zullen de komende dagen beslissingen nemen over een aantal andere moeilijke dossiers zoals de zogeheten financieringswet, bezuinigingen van 20 miljard en de overdracht van bevoegdheden van de deelstaten. De Belgische formatie duurt nu al 15 maanden

Trouw: Doorbraak in Belgische kabinetsformatie

cc-foto: Presidenciaecuador
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (3)