7

Belgische formatiepoging mislukt

Onderhandelingen tussen zeven partijen sinds zaterdag in impasse. Preformateur Di Rupo deed ultieme poging om tot akkoord te komen, maar gaat onverrichterzake terug naar de koning

De Belgische poging om met zeven partijen een kabinet te formeren is mislukt. Nadat de formatie zaterdag in een impasse terecht kwam, legde prefomateur Di Rupo vrijdag een laatste voorstel op tafel om tot een akkoord te komen. Gaat nu onverrichterzake naar koning Álbert, waar hij waarschijnlijk zijn ontslag krijgt. Dat melden Belgische media.

Preformateur Elio Di Rupo en de delegaties van de zeven onderhandelende partijen zijn rond vier uur uiteen gegaan zonder akkoord, zo meldt De Standaard vrijdagmiddag. De onderhandelingen, die zaterdag al muurvast waren gelopen, verliepen de hele dag in een crisissfeer. 

Enige tijd geleden leek het er nog op dat er vooruitgang werd geboekt. De partijen kwamen nader tot elkaar op het gebied van gezondheidszorg. Maar het grote struikelblok Brussel kon ooj toen niet uit de weg worden geruimd. De Franstalige partijen willen meer geld voor de hoofdstad. De Vlamingen willen daarentegen dat eerst afspraken worden gemaakt over de verdeling van het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Hierop zijn de onderhandelingen nu definitief stukgelopen.

Lees meer bij de Standaard: Di Rupo naar de Koning

Foto-cc: Luc van Braekel

Geef een reactie

Laatste reacties (7)