12

Belgische Franstalige partijen willen af van racistische staatssecretaris

Theo Francken (N-VA) kent willekeur tussen migrantengroepen, gaat naar feestjes van extreem-rechtse lieden en doet homofobe uitspraken 

De Belgische regering, die officieel nog niet bestaat, kent een lastige start. De kloof tussen links en rechts neemt toe en de bitse strijd tussen de Franstalige socialisten en de liberalen blijft venijnig. De aanstelling van de exorbitante rechtse Kamerleden van de N-VA leidt bovendien tot veel weerstand. Zo ontdekte de Franstalige omroep dat de kersverse staatssecretaris van Asiel en Migratie, Theo Francken minachtend denkt over Marokkaanse en Algerijnse migranten. De Franse partijen eisen dat hij wordt vervangen.

De Franstalige omroep RTBF viste een oude Facebookpost van Francken van internet. Daarin vraagt hij zich af wat de “economische meerwaarde” is van de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse migranten. “Of is dat te aangebrand”, sluit hij zijn post af. Die opmerking poste hij op 21 november in 2011. Daarin stelt hij overigens dat hij diezelfde vraagtekens niet heeft bij Joodse, Chinese en Indiaanse (sic) diaspora.

Francken maakte zich eerder al impopulair omdat hij ondanks kritiek toch naar het verjaardagsfeestje ging van Bob Maes. Maes is de oprichter van de extreemrechtse Vlaamse Militanten Organisatie (VMO), de voorloper van de later verboden Vlaamse Militanten Orde. Eerder opgedoken emails uit 2007 over zijn partij maken het verhaal niet rooskleuriger. Daaruit blijkt dat er vroeger binnen de N-VA een clubje bestond die zich de Vlaams-nationalistische vrienden noemde. Een gekozen naam die als knipoog diende naar het in WOII collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV). Daarin is het Francken die er ook nog een homofobe uitspraak bovenop doet:

In de mails wordt gesproken van het “einde van ons land” en staat de zinsnede: “Verklikking = de kogel of een nachtje alleen op de kamer met Christian Dutoit.” Die laatste is hoofdredacteur van het maandblad Meervoud en homoseksueel”, aldus De Morgen.

De socialisten van PS en andere Franstalige partijen als cdH en de FDF eisen het ontslag van Francken en dat van minister en vicepremier Jan Jambon. Die kreeg eerder deze week al een lading kritiek over zich heen omdat hij geen afstand wilde doen van zijn uitspraak over collaborateurs. Zo zei hij dat ‘de mensen die met de Duitsers collaboreerden hun redenen hadden’.

Die uitspraak van Jambon werd ontlokt door twee Franstalige kranten. Zij vroegen hem over zijn aanwezigheid in het verleden op een bijeenkomst van oud-Oostfrontstrijders, oftewel Vlamingen die als vrijwilliger in dienst traden bij de SS en in Oost-Europa het slagveld betraden, zij aan zij met de nazi’s. Hij veroordeelt die collaboratie weliswaar maar vond het nog wel nodig zijn commentaar van een soort van ‘excuus’ te voorzien.

Vandaag wordt er in het Belgische parlement gestemd over de regeringsverklaring.

De Morgen: Theo Francken: Wat is de economische meerwaarde van migranten uit Marokko

RTV: ‘Nog nooit zoveel commentaar gegeven op regering die er nog niet is’

cc-foto: Facebook Theo Francken

Geef een reactie

Laatste reacties (12)