23

‘Belgische frieten op lijst van immaterieel cultureel erfgoed’

Belgen starten petitie voor Belgische frieten als immaterieel erfgoed .. maar is de Belgische friet wel echt Belgisch?

Belgische frieten, hmmm, ze zijn niet te versmaden. Als u nog niet geluncht heeft, zal het water u nu ongetwijfeld in de mond lopen. Als u net uit de kantine komt waarschijnlijk ook. Want er gaat niets boven een lekkere puntzak Belgische frieten met een dikke klodder mayonaise.


Dat vinden onze zuiderburen ook en daarom zijn ze een petitie gestart om de Belgische frietkotcultuur op te nemen in de inventaris van immaterieel, niet tastbaar maar wel belangrijk, cultureel erfgoed.
Op de website weekvandefriet.be kunnen mensen nu een petitie ondertekenen om te laten weten dat hun Vlaamse frieten tot dit niet materiële erfgoed van België moeten gaan behoren. Maar, zijn het wel echt Vlaamse frieten? Op de site staat:

Omdat French Fries nu eenmaal Belgisch erfgoed zijn”.

En daar wringt de schoen, want het is helemaal niet duidelijk of Belgische frieten wel wel echt in België zijn uitgevonden en niet in Frankrijk. De Franse vinden natuurlijk dat het french fries zijn, maar wat is nou de waarheid?
De meest aannemelijke verklaring komt van het frietmuseum in Brugge. Volgens het museum ligt de oorsprong van patat in 1750 rond de Maasstreek. De bewoners van de oevers van de Maas vingen kleine visjes en frituurden die voordat ze ze opaten. Maar in de periode 1750 waren de winters zo koud dat de rivier bevroren en er dus geen vis gevangen meer kon worden. Uit pure nood zijn de mensen toen aardappelen in reepjes gaan snijden, zodat ze leken op kleine visjes. Die reepjes frituurden ze et voilà, dat was het begin van de patat. Er gaan natuurlijk veel meer verhalen de ronde en voor alle versies valt wel wat te zeggen.
De waarheid zal naar alle waarschijnlijkheid nooit boven tafel komen en eigenlijk doet dat er ook niet toe. Want of ze nou French, Spaans, Amerikaans of Vlaams zijn, ze blijven heerlijk. Eet smakelijk!

CC foto: Mélanie

Geef een reactie

Laatste reacties (23)