24

Belgische ingenieur veroordeeld vanwege steun aan actie tegen genetische manipulatie

Bio-ingenieur Barbara van Dyck moet zes maanden zitten vanwege het steunen van een actie tegen genetisch gemanipuleerde aardappelen

In een opinieartikel in de Belgische krant Wereld Morgen roept cultuurfilosoof, schrijver en activist Lieven de Cauter op te komen voor de veroordeelde aardappelactiviste en bio-ingenieur Barbara van Dyck. Omdat ze de actie verdedigde in de media moet ze zes maanden de cel in.

De elf leden van de Field Liberation Movement (FLM) (9 Belgen en 2 Nederlanders) kregen begin deze week een straf opgelegd van zes tot acht maanden cel.

In mei 2011 bestormden ze een proefveld van genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren. De elf beklaagden worden vervolgd voor vernielingen, lichamelijk geweld en bendevorming. Twee beklaagden kregen acht maanden effectief en een boete van 550 euro. Drie andere beklaagden kregen zes maanden effectief, en nog zes anderen kregen zes maanden met uitstel.

De Cauter roept Belgen op in actie te komen voor de vrijlating van Van Dyck. Ze vindt dat ook de KULeuven verantwoordelijk is voor de veroordeling van Van Dyck omdat de universiteit het vertrouwen in haar opzegde door haar te ontslaan.

De Cauter meent dat Van Dyck en alle leden van FLM recht hebben op een eerlijk proces. 

Het was een actie tegen de privatisering van zaaigoed door internationale concerns en ze was bedoeld om de publieke opinie wakker te schudden en te alarmeren over het gebrekkig inschatten van de mogelijke gevolgen voor het milieu.”

Milieubewuste Belgen, tast in uw geldbeugel, maar vooral: laat uw stem horen! Word wakker, jeugd van Vlaanderen! Voor de multinationals uw frietjes hebben geprivatiseerd en alle maatschappelijke actie is gemuilkorfd!

De advocaat had de rechter opgeroepen om getuigen te horen en had videofragmenten van de ingreep op het proefveld willen tonen, maar de rechter stond dat niet toe. Vorig jaar zomer meldden 91 sympathisanten en mede-actievoerders zich als ‘vrijwillige medestander’ waardoor ze ook veroordeeld konden worden, maar de rechter ging daar niet mee akkoord. De advocaat van FLM gaat daarom tegen het vonnis in beroep.

De Redactie: Zes tot acht maanden cel voor aardappelactivisten
cc-foto: Carolien C

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)