Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische koning geeft politici donderspeech

  •  
22-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
albert_300.jpg
Nationalisten woest … 'Lichaamstaalspecialisten' duiden historische toespraak
Formateur Di Rupo heeft opnieuw de onderhandelingen over de vorming van een Belgische regering geopend. Dit nadat koning Albert het ontslag van de Waalse socialist geweigerd had. De als soft bekend staande monarch gaf bovendien een donderspeech op tv. Er lijkt nu schot in de zaak omdat de christen-democraten hun eis hebben laten vallen dat ze alleen maar willen onderhandelen in gezelschap van de Vlaamse nationalistische partij N-VA.
De koning hield zijn tv-speech donderdag, de nationale feestdag. Op 21 juli 1831 werd Leopold de eerste koning van België, na een revolutie tegen de Nederlandse heerschappij. De als zacht bekend staande koning maakte er een donderspeech van.
De koninklijke 21 julitoespraak van 2011 was ongemeen scherp, zowel inhoudelijk als vormelijk. Met gebalde vuisten veegde een emotionele Albert II de politici de mantel uit. De aanslepende impasse dreigt de democratie en het welzijn van alle Belgen ‘ernstig te schaden’, waarschuwde hij. En dat was geen kleine stijlbreuk met de brave en sussende toespraken die we van hem gewend zijn. Opmerkelijk, gezien de uiterst delicate politieke situatie. Gewaagd ook, vooral.
De koning dwong de christen-democratische onderhandelaar Wouter Beke daarmee min of meer terug naar de onderhandelingstafel. De Vlaamse nationalisten, die op z’n zachtst gezegd toch al weinig op hebben met het koninklijk huis, reageerden woest. Ze noemen hem ‘een handpop van de Waalse socialisten’. Dat de koning ook nog eens waarschuwde voor het gevaar van ‘ poujadisme ‘, onder meer betekenend rechts-extremisme, schoot de populisten helemaal in het verkeerde keelgat.
De koning hield zijn speech twee keer, een keer in het Frans en een keer in het Nederlands. Onmiddellijk schakelden de media ‘lichaamstaal-specialisten’ in om verborgen codes in de toespraak te achterhalen. Die constateerden dat de koning meer woede vertoonde in de Nederlandse versie. Reden voor de Vlamingen zich nog extra op te winden. Terecht? Nee, zegt De Standaard:
Een snelle vergelijking toont twee opmerkelijke verschillen. Wanneer de koning zegt dat een volwaardige regering ‘dringend noodzakelijk’ is, balt hij zijn vuisten in het Nederlands, en vouwt hij zijn handen in het Frans. Maar omgekeerd spreidt hij zijn handen in het Nederlands als hij zegt dat elke partij toegevingen zal moeten doen, en wijst hij net dan vermanend met zijn vinger in het Frans. 1-1, met andere woorden. 
Di Rupo houdt nu eerst tot half augustus een rustperiode. De onderhandelaars zijn al meer dan jaar intensief aan het overleggen. 
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.